Lokal multikonstnär på Bok & Bild 2019

Karin Åberg medverkar under Bok & Bild på Kulturens hus i Luleå.

I juni kunde vi läsa om Karin Åberg som då höll på att släppa sin barnbok ”Ellen och Lisa på upptäcksfärd”. När vi nu i oktober månad möter henne igen har det hänt en hel del. Hon har haft release och signering på Akademibokhandeln i Småstaden, varit på turné i två veckor på förskolor runtom i Norrbotten och haft en utsåld konsert på Kaleido i Piteå.

Turné och lansering

Turnén var en akt från Norrbottensmusiken där Karin och tre musiker framförde en musiksaga baserad på boken som vänder sig till förskola. Ensemblen hann med ett tjugotal förskolor, från Kiruna till Piteå. Som avslutning framfördes föreställningen på Kaleido i Piteå, en succé som blev slutsåld. Nu börjar lanseringen med boken, då Karin gett ut den på eget förlag.

– Det är ett hästjobb, minst sagt!, skrattar Karin. Men berättar att hon fått mycket stöd och hjälp från både Resurscentrum litteratur och LTU business.

Karin tillsammans med Norrbottensmusiken genomförde turné.

Hållbarhet

På fredag och lördag kommer Karin medverka på Bok och Bild i Luleå. I år är temat ”Hållbarhet”, vilket passar Karin och hennes bok som handen i handsken.

– Min vision med boken är att skapa bättre förutsättningar för barn. Större medvetenhet om natur, miljö och empati för andra, både människor och djur. Genom att arbeta nära naturen, få stimulans genom rörelse och aktivitet och samtidigt reflektera, får barn större trygghet och ökad kunskap. Genom kunskap och medvetenhet ökar också förståelse och empati. Detta bidrar till att öka förutsättningarna för ett bättre samhälle och större välmående, menar Karin.

Norrbottens Kulturplan

I Kulturplanen står att alla barn och unga i Norrbotten ska ha tillgång till ett rikt kulturliv, med möjligheter till egna upplevelser och skapande och att kultur ska vara en självklar del i vardagen, både i skolan och på fritiden. Även detta är något Karin jobbat utefter.

– Boken vänder sig både till Förskolor som pedagogiskt material och även till föräldrar, som en vanlig barnbok. Genom att kombinera bild, musik, sång, dans och rörelse blir barnen mer deltagande och motivationen ökar, vilket i sin tur ökar inlärningsförmågan.

Förebilder

Boken har redan hunnit få många fina mottaganden och utlåtanden. Efter konserten på Kaledio fick Karin kommentaren: ”Detta var det bästa jag hört sedan Jojje Wadenius”, där citatet syftade på barnskivan ”Godá Godá från 1969.

”Det var nog den finaste komplimang jag kunde få!” säger Karin, som har just Jojje som en av hennes stora förebilder.

Den som är nyfiken på Karin och hennes bok ”Ellen och Lisa på upptäcktsfärd” kan besöka Bok & Bild 2019 på Kulturens hus den 25-26 oktober i Luleå. Man kan även köpa boken via hemsidan ellenochlisa.se

Årets julklapp…?

– Behöver jag tillägga att det är den perfekta julklappen, säger Karin med glimten i ögat.