I gränslandet mellan konst och mode

Bea Szenfeld har länge varit en känd profil inom svensk design och mode. I olika TV-program har hon till exempel visat upp sitt kreativa skaparsinne och jobbat med återvunnet material.

I samarbetet med Stina Wirsén tillverkar hon, utifrån Stinas lustfyllda bildvärld, fantasifulla och egensinniga papperskreationer. Dessa har konstnärsduon bland annat visat upp i den uppmärksammade utställningen ”Paiper”. Plaggen kan bäras på kroppen, men också ses som skulpturer, avantgardistisk konst och mode.

Protest mot ohållbara villkor

Bea Szenfeld är utbildad vid Beckmans designhögskola och det var hon som låg bakom Alice Bah Kuhnkes omtalade vita pappersklänning under Nobelfesten 2017. Även vid öppnandet av Eurovision Song Contest i Sverige 2016 fick Bea Szenfelds plagg stor uppmärksamhet. Andra kända personer som burit hennes design är musikaliska storheter som Lady Gaga och Björk.

Bea Szenfeld jobbade ett tag inom modeindustrin, men kunde inte förlika sig med branschens ohållbara villkor. Därför började hon att utveckla andra sätt att arbeta på, upptäckte papperet som material och inledde sitt samarbete med Stina Wirsén.

Utvecklat illustrationen i Sverige

Stina Wirsén har allt sedan barndomen haft ett stort intresse för bildskapande och ett behov av att berätta historier på sitt eget sätt. Efter att ha studerat grafisk design och illustration vid Konstfack började hon att arbeta på Dagens Nyheter. Efter några år blev hon ansvarig för tidningens illustrationer och i sitt uppdrag utvecklade hon, och satte sin tydliga prägel på, tidningsillustrationen i Sverige.

Idag kan Stina Wirséns verk ses i allt från modeillustrationer och dagstidningar till barnböcker och offentliga konstverk. Och så klart, i Bea Szenfelds design. I sitt konstnärskap använder sig Stina Wirsén huvudsakligen av papper, vatten, akvarell och tusch.

Uppskattning av ett underskattat material

Inte sällan har den tomma, vita pappersytan en viktig roll i Stina Wirséns dynamiska sätt att arbeta med konstraster, färger och linjer. Kanske är det just här, i en gemensam uppskattning av ett underskattat material, som Bea Szenfelds och Stina Wirséns samarbete burit frukt.

Vad tror du? Missa dem inte på Bok & Bild, så får du mer vetskap och massor av inspiration!