Möt Linn Berglund, biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet,…

Möt Linn Berglund, biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, som tillsammans med Kristiina Oksman har utvecklat processen från råmaterial (norsk fingertång) till biobaserat nanomaterial för 3D-skrivning.
🌱 Hur fick ni idén?
I labbet, då vi först introducerades för detta råmaterial och dess fascinerande naturliga struktur och egenskaper, detta i samband med ett pågående Interreg Nord projekt vi hade med bland annat Norge. Fingertången kan växa till flera meter under vattnet och är robusta nog att klara starka undervattensströmmar, så att kunna nyttja dess naturliga struktur och egenskaper till att framställa nya biobaserade material var startskottet skulle man kunna säga.
🌱 Vad fick er att gå vidare med den?
För att framställa alginat och cellulosa nanofibrer kommersiellt krävs ganska omfattande processer var för sig, och dessa material kan sedan komponeras ihop för att tillämpa till 3D-skrivning. Efter att ha framställt alginat/cellulosa nanofiber gelen direkt från finger tången i endast två steg och sedan lyckats 3D-skriva hydrogeler förstod vi att detta inte bara var ett miljövänligt och effektivt alternativ, utan att gelen hade naturligt de reologiska egenskaper som krävs för att kunna 3D-skrivas! 🌎 Linn Berglund tells us the story of how they came up with the idea of bio gel 3D printing.
#WCID #Agenda2030 #WorldCreativityandInnovationDay#UnitedNations

Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot ltubusiness

Källa: LTU Business, Luleå