Klasskillnader

Katarina Fallholm

Minnen kom upp i mitt facebook-flöde. En försäljare av kalla drycker vandrade på sanden vid havet med sin kylbox. Filmade honom totalt imponerad över hur han ”sjöng” fram sitt budskap, i exakt samma tonläge dag efter dag. Som dessutom hördes över vågornas dån.

Hur ser Spaniens sociala trygghetssystem ut? tänkte jag sedan.

Google berättade att de har ett väl fungerande system för sina medborgare.

Men dagsverkarna och försäljarna från Afrikas kuster, och asiaterna som erbjöd massage, hur gick det för dem? Blev de fast i landet? Och vad gör de nu?

Tankarna gick vidare till U.S.A, och dagsverkare. De som går till en plats var morgon, dit en förman åker för att välja och vraka bland arbetslösa, papperslösa.

Sen tänkte jag på den svarta mannen som dödades av en polis, som blev uppstarten till en landsomfattande revolution. Mot hur svarta fortfarande blir behandlade i det land som från början med våld släpade dem från sitt ursprung. De starkaste överlevde och blev fria, men alltid diskriminerade. Segregerade.

Följden: utanförskap, ojämlikhet, aggression, kriminalitet, revolution.

Alla länder kan lära sig av U.S.A – hur ett land inte ska styras. Ändå verkar många vilja manövrera sina länder åt exakt det hållet.

Sverige hade turen att kloka styrde landet i början av 1900-talet, för att inte också vi, för alltid skulle leva socioekonomiskt segregerade. Vi blev solidariska. Ett land ska fungerar optimalt när alla är med på tåget. Alla kvinnor och män utbildade och i arbete. Medvetenheten höjs.

Såg en serie där unga israeler hamnade i problem med drogmaffian i Sydamerika.En av dem ville ringa lokala polisen för hjälp, vilket övriga protesterade kraftigt emot, eftersom polisväsendet där lever i symbios med maffian. ”Vi är inte i Sverige nu!” skrek de.

Vi behöver fundera över hur vi vill att våra barns framtid ska se ut. Vill vi bo i inhägnade områden? Vill vi ha militärpolis på gatorna? Vill vi ha segregation = tidsinställda bomber.

Vi måste få alla i Sverige att gå åt samma håll. De som fått en fristad här behöver anpassa sig efter vårt sätt att hantera livet, alltså inte genom förtryck av kvinnor, våld eller krig.

Nog skulle jag anstränga mig hårt för att få bo i fred och överflöd, skulle du?

Tackar också för mig som krönikör i Gratistidningen, det blev nästan 5 år.

Prenumerera gratis på min Youtube-kanal: HIMLAKATTEN.

Tack på förhand!

Katarina Fallholm
Konst Musik Design
operacompany.se