”I Antnäs har vi allt”


Vi avslutar utelunchen och tar oss till ett av familjen Törnkvists favoritutflyktsmål i Antnäs, Kvarnvallen. Här blir vi påminda om att Antnäs är en gammal jordbruksbygd. Kvarnvallen var en av Antnäs fäbodvallar som kan ha kommit till på sent 1500-tal. Kossorna betade i skogen och mjölken förädlades på fäbodvallen. Förbi Kvarnvallen går Fäbodaleden, en vandringsled på cirka en mil som tar dig förbi Antnäs fyra fäbodar från förr.

– Casper älskar att vandra och istället för att slå på stora trumman och åka och fjällvandra kan vi testa det i all enkelhet här hemma, säger Emelie.

En av anledningarna till att familjen Törnkvist valde att sätta ner bopålen i Antnäs är Antnässkolan. Emelie jämförde skolorna i kommunen, allt ifrån lärartäthet till avgångsbetyg hos elever, och Antnässkolan blev en favorit. Inte minst för deras digitala arbete. Antnässkolan har en IT-profil och de var tidigt ute i kommunen med att arbeta med digital teknik. Vi besöker skolan för att få höra mer.

– Man kan nog säga att vi är lite pionjärer där. Sedan läsåret 2018–2019 arbetar ju alla grundskolor med programmering enligt läroplanen men vi var tidigare ute. Mycket tack vare vår dåvarande rektor som brann för ämnet, berättar Tomas Sandström, lärare i matte, no och teknik.

På Antnässkolan arbetar de med programmering ända från förskoleklass. Tomas Sandström berättar:

– Vi lär ut ett datalogiskt tänkande hela vägen. Det börjar i leken när eleverna är små, när de är större kan det handla om att de skriver ett recept med steg för steg. Redan på lågstadiet programmerar eleverna med blockprogrammering och mer avancerat på mellanstadiet.

Tomas menar att digitala verktyg är så mycket mer är en iPad och han vill få eleverna att förstå hur digital kod, som finns överallt, faktiskt fungerar.

– Digitaliseringen är här. Sen är det inte meningen att alla elever ska bli programmerare, men alla ska förstå. Det är en demokratifråga, säger Tomas Sandström.Source link