Local Hero Shopping – Luleå Gratistidning kör extra tävling för den lokala handeln

Den extrainsatta tävlingen “Local Hero Shopping” pågår veckorna 22 till 26 och bidrar till den lokala handeln.

Luleå Gratistidning ställde inte in den populära resetävlingen Sällskapsturen. Istället gjorde de om den till en shoppingtävling, där blickarna riktades mot de lokala handlarna och företagen. Framför allt var det huvudvinsterna som tidigare var resepresentkort som gjordes om till värdecheckar för nyttjande hos de deltagande företagen. Upplägget blev en succé med rekordstort antal deltagare och nöjda handlare.
– Vi har fått så positiv respons på det ändrade upplägget att vi har beslutat att köra en extra tävling “Local Hero Shopping” innan sommaren, säger Monica Stubé på Luleå Gratistidning.

I tio år har Norrbotten Gratistidning hållit resetävlingen Sällskapsturen och många läsare har tagit chansen att skicka in sina svar tillsammans med finurliga motiveringar. Men med den pågående pandemin ändrades konceptet och vinsterna i form av värdecheckar och presentkort styrdes om till de lokala handlarna. Upplägget blev en succé med rekordstort antal deltagare och mer intäkter till de lokala företagen.

– De lokala företagen, butikerna och restaurangerna är hårt prövade under rådande pandemi och behöver all hjälp de kan få. De har gjort allt i sin makt för att anpassa sina verksamheter efter gällande restriktioner och rekommendationer. Ledstjärnan är överlevnad och samtidigt att kunna erbjuda en säker och trygg handel. Det gäller för alla  att försöka vara en ”Local Hero” och styra om sina köp till de lokala handlarna i sin närhet, fortsätter Monica Stubé.

Alla blir vinnare

Tävlingsupplägget är enkelt, de medverkande företagen får förutom annonsering under tävlingsperioden möjlighet att få ta del av vinsterna i form av värdecheckar och presentkort som är populära att lösa in. I praktiken innebär det att den lokala handeln gynnas på ett smart sätt.

– Alla företag som medverkar är positiva till annonsupplägget. Annonseringen stärker deras varumärke men ger också direkta affärer – alla läser gratistidningen. Att de dessutom får lösa in värdecheckar och presentkorten med all merförsäljning det ger är en värdefull bonus. Beslutet att köra en extra tävling i juni togs efter förfrågan och initiativ av handlarna själva. Det är fortfarande tuffa tider för många av dem och vi behöver alla hjälpa till, förklarar Monica Stubé.

Handla lokalt är viktigt

Norrbotten Gratistidning har också under många år jobbat med “Local hero”-konceptet, som går ut på att gynna just lokalt näringsliv. Det är naturligt för gratistidningen, som ägs lokalt.

– För många har det här året varit enormt tufft. Innan vaccinering ger resultat och det blir lite mer som normalt, så jag vill verkligen uppmana så många som möjligt att fortsätta att försöka undvika näthandel och handla säkert hos de lokala handlarna. Ett bra tips är att köpa presentkort hos den lilla butiken direkt och inte ett som gäller överallt. Inlösen av dem görs oftast till de stora kedjorna som för det mesta inte satsar i den lokala kulturen och föreningslivet på samma sätt som den lokala handlaren, avslutar Monica Stubé.

Fakta Local Hero Shopping – Sommar 2021: Tävlingen körs under vecka 22 till 26 under 2021. Följande orter i Norrbotten är med Kiruna/Pajala, Boden/Jokkmokk, Piteå/Älvsbyn och Luleå.

Källa: Luleå Gratistidning