Norge öppnar gränsen efter 15 månader

Normala år invaderas Norrbotten av handlande och turistande norrmän. Förra sommaren var gränsen helt stängd men i år öppnas den återigen till glädje för besöksnäringen.

Nu kommer norrmännen till Norrbotten igen. Fredag 11 juni kl. 15 ändrades reglerna för inresa i Norge för norska medborgare. De nya reglerna innebär att de som är fullvaccinerade sedan minst en vecka tillbaka slipper karantän. De måste dock fortfarande testa sig vid gränspassager. Besöksnäringen och gränshandlarna i länet ser positivt på utvecklingen då de norska gästerna är viktiga.

Därmed är det fritt fram för många norrmän som rest in i Sverige att återvända hem utan att tvingas sitta i karantän. Totalt finns det omkring 1,3 miljoner norrmän som uppfyller kriterierna för att slippa inträdeskarantänen. Antalet fullvaccinerade ökar också hela tiden när fler och även yngre får två doser.

Beskedet innebär att företag inom gränshandeln och besöksnäringen vädrar morgonluft. Det blir inte en helt normal sommar men definitivt ett steg åt rätt håll. Redan har de norska besökarna börjar synas på gränshandelparkeringarna.

Gränsen stängdes den 12 mars 2020 och sedan dess har det, med några korta undantag, varit stiltje i handeln utefter den norska gränsen. Nu ser gränshandlarna framför sig en period av återhämtning.