Gratistidningens stora turistsatsningar – norrmännen hälsas återigen välkommen och även Hemestrande norrbottningar

Norrmännens turistbibel Velkommen til Sverige och Glad Sommar Norrbotten visas upp av Åke Tapani och Maria Salonen på Norrbotten Gratistidning.

Norrbotten Gratistidning ger i år ut Velkommen till Sverige i slutet på maj. Det är norra Sveriges största turisttidning mot den norska marknaden men som varit pausad under två år på grund av pandemin och stängda gränser. Gratistidningen andra specialtidning, Glad Sommar, ges ut veckan efter och är tidigarelagd för att få fler att vilja semestra på hemmaplan i vårt eget län.

– Nu när gränserna återigen har öppnats är norrmännens turistbibel avgörande för att locka hit dem, säger Åke Tapani på Norrbotten Gratistidning.

Reseindustrin och besöksnäringen är de branscher som drabbas hårdast under Coronatider. I Norrbotten är det en av de viktigaste näringarna och destinationer och entreprenörer är utsatta då många internationella gäster avbokat och varit förhindrade att komma.

Norrbotten Gratistidning har under många år gett ut tidningen Velkommen til Sverige i Norge. Tidningen har funnits i 20 år och är mycket uppskattad av norrmännen. Åke Tapani på Norrbotten Gratistidning har arbetat med tidningen från starten och berättar att den i Norge betraktas som en turistbibel.

– Norrmännen frågar alltid när nästa nummer kommer. Den är med vid köksbordet när sommarplaneringen görs och de tar med sig den som en guidebok i bilen, säger Åke.

Tidningen har något mindre storlek än de övriga gratistidningarna som företaget ger ut. Detta är för att den ska vara smidig att packa med på resan.

– Många norrbottniska annonsörer berättar för mig att normmännen kommer till dem med tidningen och säger att de nappar på det som erbjuds i annonserna. Det är ett solklart betyg på hur viktig tidningen blivit, berättar Åke.

Innan pandemin invaderas Norra Sverige av norrmän som gillar att semestra i det fina vädret. Nu är det viktigt att hälsa dem välkommen igen.

Hemestra på hemmplan

Gratistidningen andra specialtidning, Glad Sommar Norrbotten, har under de senaste två åren också tidigarelagts. Tanken är att det begränsande resandet ska få fler att vilja semestra på hemmaplan i vårt eget län.

Tack vare Gratistidningens förmåga att anpassa sig efter kundernas behov och styra sina utgivningar med ganska kort framförhållning har besöksnäringen kunnat erbjudas ett mycket bra paket med riktig räckvidd som täcker upp både Norrbotten och Nordnorge.

Norrbotten Gratistidning uppmanar även Svenskarna och Norrbottningarna att “hemestra”. Semestra hemma och upptäcka allt det fina i ens närhet. För att ytterligare motivera detta flyttas Glad Sommar, Turisttidningen för Norrbotten fram till vecka 22. Förhoppningsvis kan det uppmuntra till fler semestrar hemma och samtidigt stötta den lokala besöksnäringen.

Norrmännen välkomnas igen

Peder Gidlund, ansvarig på Norrbotten Gratistidning berättar att de försöker fokusera konstruktivt och lösningsorienterat under pandemin och de turisttidningar man ger ut. Nu ser man ljuset i tunneln då det kommer till den norska marknaden. När gränserna återigen öppnats, medför det även en unik situation för Norrbotten och Swedish Lapland, menar Gidlund:

– I och med att norrmännen varit förhindrade att resa till Sverige de senaste åren är det viktigt att bjuda in dem igen. Vi skall se till att de blir sugna på att resa till norra Sverige och inte ta för givet att de kommer tillbaka självmant. Och då vet vi att de vill ha vår tidning med den senaste informationen om vår landsdels besöksnäring.

Undersökningar har visat att 95% av norrmännen semestrar med bil. Och att de vill bo bra, äta bra och uppleva shopping och happenings. Allt detta erbjuds i Norrbotten och Swedish Lapland. Utmaningen ligger i att visa dem vad som finns. För detta syfte är tidningen överlägsen, menar Gidlund:

– Det norska medielandskapet är snårigt och splittrat med många små lokala tidningar. Velkommen til Sverige når i princip alla hushåll i Nordnorge. Den kommer direkt till köksborden, vilket är överlägset olika digitala lösningar som tvingar norrmännen att aktiv söka relevant information. I dessa tider är det viktigt att fundera på vart det är smartast att lägga resurser och vad som ger mest utdelning. Vi siktar på att vi tillsammans åter igen kan ta fram en riktigt bra tidning som kan locka norrmännen till vår besöksnäring, säger Gidlund.

Framsidan på Velkommen til Sverige sommaren 2019.

Fakta Velkommen til Sverige:

Velkommen til Sverige når hela den nordnorska marknaden med en upplaga över 100 000 exemplar. Tidningen har funnits i 20 år, och i sin nuvarande form i 10 år. I tidningarna finns all revelvant information och besöksnäringen kan samlas för att underlätta för norska turister.