Pressinbjudan: invigning av 5G–testmiljö i Skellefteå

Luleå tekniska universitet inviger på måndag 16 maj en testmiljö för 5G på Campus Skellefteå. Journalister är välkomna att vara med på förevisning av uppkopplad teknisk utrustning och en rundvandring, där besökarna bland annat får titta på ”Faradays bur”.

Tid och plats: 14.00-15.00 den 16 maj på Campus Skellefteå, A-huset, A193.

PROGRAM:
Välkommen
Marie Nolin, 5G för vård och omsorg-projektet, Luleå tekniska universitetPresentationer & panelsamtal: 5G – framtidens mobilnät
Annika Svensson, 5G för vård och omsorg-projektet, Luleå tekniska universitet
Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem, Luleå tekniska universitet

Ivan Bretan, affärsutvecklare 5G, Telia

Michael Carlberg Lax, CIO, Skellefteå kommun

Ulf Marklund, vd, Infovista Sweden
Invigning med bandklippningRundvandring

Vi kommer att titta på Faradays bur, ett utrymme som är avskärmat från elektriska fält och elektromagnetisk strålning genom ett elektriskt ledande hölje. Den används bland annat i samband med känsliga elektriska mätningar för att undvika störningar på mätutrustningen från yttre elektromagnetiska fält.
Vid frågor kontakta:
Marie Nolin, marie.nolin@associated.ltu.se, 072-526 20 70.

Mer om 5G-miljön:

Syftet med 5G-installationen är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö där företag, studenter och organisationer kan testa nya idéer, tillämpningar och användningsfall. Målet är att skynda på utvecklingen och bygga framtidens digitala lösningar. 5G-tekniken innebär bland annat förbättringar för högre datahastigheter, kortare fördröjningar och högre tillförlitlighet. Infrastrukturen är avgörande för all teknikutveckling.

Projektet bakom testmiljön:
5G kan underlätta användning av ny teknik inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Det kan handla om allt från uppkopplade duschrobotar till avancerade larm- och övervakningsfunktioner. Med anledning av detta har ett projekt vid namn 5G för vård och omsorg i Övre Norrland startat. 
Projektets övergripande mål är att göra Övre Norrland till en av de naturliga innovationsmiljöerna för att utveckla och testa lösningar inom 5G för vård och omsorg. Projektet ägs av Luleå tekniska universitet och drivs tillsammans med Region Norrbotten, Region Västerbotten samt de fyra kommunerna Skellefteå, Storuman, Övertorneå och Luleå. Därtill deltar Ericsson, Telia Company och Tieto EVRY i projektet. Huvudfinansiär är Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Läs mer om projektet på: www.5gvo.se

Mötet är delfinansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.mynewsdesk.com

Källa: Luleå Tekniska Universitet, Luleå