Åttorna fick veta mer om kommunjobb

En projektgrupp med representanter från de olika förvaltningarna började spåna på idéer för att ta fram ett upplägg som skulle gå hem bland ungdomarna och som skulle visa hur kommunens yrken spelar roll.

– Vi brainstormade, stötte och blötte – hur ska vi nå åttondeklassarna? Vi hann under processens gång till och med kontakta några kända och semi-kända influencers i jakten på det perfekta upplägget. Till slut föll ändå beslutet på att använda våra interna resurser, det är väl ändå så vi berättar allra bäst om kommunen, säger Emilia Thomtén, HR-handläggare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Intervjuer i bilen

Tillsammans med Emmelie Nordström, HR-konsult på socialförvaltningen, och Daniel Caldeborn, kommunikatör på kommunstaben, tog de fram ett intervjufilmsupplägg där fem av kommunens medarbetare berättar mer om sina jobb och vägarna som lett dem dit de är idag.

– Vi inspirerades av programmet ”Carpool Karaoke” där en amerikansk komiker intervjuar och sjunger med artister i sin bil. Så det blev en ”Carpool Interview” i stället, där Emmelie körde runt dem i sin bil och ställde frågor. Sedan klippte Daniel ihop det till roliga filmer.

De medarbetare som åkte med var badmästaren Hugo, brandmannen Mats, fordonsföraren Linda, informationssäkerhetssamordnaren (CISO) Nicklas och kommunvägledaren Denise.

Quiz i klassrummen

Emilia Thomtén fick sedan uppdraget att åka ut till alla åttondeklassare. Förutom att visa filmerna och ge några snabba fakta om Luleå kommun hade Emilia även ett quiz där eleverna fick gissa yrket på några medarbetare inom kommunen. Ett sätt att berätta mer om de olika jobben.

– Eleverna visade ett stort engagemang, inte minst i quizet. I slutet av föreläsningen fick eleverna välja ett av de nämnda jobben som verkade mest intressant. Det populäraste arbetet var utan tvekan CISO, men även jobb som lärare, ekonom, brandman, badmästare och måltidsutvecklare stod högt i kurs, berättar Emilia Thomtén.

– Vi tror att föreläsningarna väckt en nyfikenhet kring Luleå kommun och våra 300 olika yrken. Vi hoppas kunna fortsätta åka ut till skolorna och träffa eleverna även i framtiden.

Filmen om badmästaren Hugo:

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen vartlulea.se

Källa: Vårt Luleå – Luleå kommun, Luleå