”Här får jag jobba med det jag verkligen brinner för”

Tjejjouren är ett komplement till kvinnojourerna, men en tjejjour vänder sig till en yngre målgrupp.

– Vi jobbar mycket förebyggande, till exempel med att prata med ungdomar ute på skolorna. Vi har inte några skyddade boenden, där är kvinnojourerna redan starka. Utöver skolbesök har vi också samtalsstöd för unga tjejer via chatt, telefon och även fysiska möten, förklarar Kigge.

Anledningen till att någon söker sig till Tjejjouren kan vara till exempel ångest, ensamhet, problem med kompisarna eller en kärleksrelation där man utsätts för våld. Förutom att föreläsa i skolor håller Tjejjouren föreläsningar för företag och verksamheter som vill lära sig mer om normer, jämställdhet och hur unga har det på internet.

– Om jag skulle ge ett tips till föräldrar som har barn eller tonåringar så är det att prata om vad som händer på nätet. Fråga ”Hur var din dag på nätet idag? Hände det något som inte kändes bra i magen?”. Och att alltid försäkra sitt barn om att man finns där – ”Visst vet du att du alltid kan prata med mig, oavsett hur pinsamt eller jobbigt det känns”.

Kändes som att bo i resväska

Christina ”Kigge” Fasth är född och uppvuxen i Luleå men provade som ung vuxen på livet i Stockholm där hon arbetade i butiker. Under åren i storstaden hann hon byta bostad flera gånger och det sista året kändes det som att hon bodde i en resväska.

– Som inflyttad hade jag vänner spridda över hela staden och allt var logistik. För att hinna träffa kompisar efter jobbet packade jag väskan och övernattade hos dem, det är så långt att åka mellan olika stadsdelar i Stockholm. Jag började längta hem efter ett par år och när det kom upp ett jobb som butikschef för Carlings i Luleå så sökte jag. När jag fick jobbet visste jag att det var dags att flytta hem.

Efter ett par år med jobb inom handel kände hon sig redo att läsa vidare.

– Jag har egentligen alltid vetat att jag ska gå en utbildning men har inte varit säker på inom vilket ämne – vad ska jag bli när jag blir stor? Men när jag var 27 år kände jag mig redo och sökte in till beteendevetenskap på Luleå tekniska universitet (LTU). Jag har alltid trivts med att jobba med människor på något sätt och ville fortsätta med det.

Under studietiden började Kigge engagera sig som volontär på Tjejjouren. Hon följde med ut på skolföreläsningar och hon var en av de som bemannade tjejjourens chatt. Precis när utbildningen på LTU skulle avslutas uppstod möjligheten att bli anställd.

– Det var perfekt tajming! Och precis den sortens jobb jag önskade mig, en möjlighet att påverka och förändra samhället. Både på det större planet men också i det lilla genom de kontakter jag har med enskilda tjejer varje dag.

Köpte både hus och sommarstuga

För två år sedan träffade hon sin nuvarande sambo Anders Byrgren via en dejtingapp. Han bodde i Stockholm då men efter ett års distansförhållande bestämde han sig för att flytta upp.

– Det var inget alternativ för mig att flytta söderut igen, jag har provat på det men det är här jag hör hemma. Som tur var kunde Anders tänka sig att hänga på och han fick snabbt jobb i Piteå.

Anders flyttade först in i Kigges egna lägenhet mitt i stan men inom kort hade de köpt både hus och sommarstuga tillsammans. Huset ligger i stadsdelen Bredviken och sommarstugan utanför Boden.

– Våra vänner i Stockholm blev chockade när vi slog till på både hus och sommarstuga! Vi hade aldrig haft den möjligheten i södra Sverige eftersom priserna är så mycket högre. Men vi hittade huset och sommarstugan ungefär samtidigt och det kändes fantastiskt att vi kunde få den möjligheten. Jag kände direkt jag kom in i huset att ”det här är mitt hem”.

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen vartlulea.se

Källa: Vårt Luleå – Luleå kommun, Luleå