Det går att leva mer klimatsmart med samma livskvalitet – insikter efter avslutad kurs

Mer vegetariskt inte så stor grej som de trodde

Tankarna på vad som är ett smart val med tanke på klimatet finns där på ett helt annat sätt efter kursen och deltagarna pratar också mer om sina val både på jobbet och hemma.

– Jag är så lycklig att jag har hittat veggo-recept som till och med min köttkille till son gillar berättar Anna-Lena, som tidigare kört huvudet i väggen när det gäller att införa mer vegetariskt vid familjens middagar. Det är så roligt att se när han äter med god aptit trots att det är helt vegetariskt!

Just att byta till mer vegetariskt har varit lite av en utmaning för flera av deltagarna, men de har oftast upptäckt att det inte behöver vara så dramatiskt och komplicerat att äta lite mer klimatsmart.

– Det var en stor mental grej för mig att börja äta mer vegetariskt, kött är gött enligt mig, säger Maria. Men nu har jag ätit saker jag aldrig trodde jag skulle prova, till exempel tofu, skrattar hon.

– Det som gjorde att jag växlade om med maten var till exempel att de sa att kyckling inte är så dåligt. Det finns alltså ändå alternativ som är ganska lätta att byta till, då kände jag att jag kör på, testar att göra mer vegetarisk mat. Det är inte en så stor grej som jag har trott att byta matvanorna till ett mer klimatsmart ätande, fortsätter Maria.

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen vartlulea.se

Källa: Vårt Luleå – Luleå kommun, Luleå