Smittan ökar – stanna hemma om du har symtom

Trots att det är sommar ökar spridningen av covid-19 i Norrbotten. Detta samtidigt som vi efter pandemin längtar efter att få umgås i olika sammanhang – med familj, vänner och bekanta. I Luleå drar i helgen tre stora evenemang i gång, Putte i parken, RIX FM-festival och familjedagen.

Men pandemin är inte över. På Sunderby sjukhus är 16 patienter inlagda med covid-19 och Region Norrbotten vädjar till norrbottningarna att iaktta försiktighet. Rådet är, precis som tidigare, att du som har förkylningssymtom ska undvika att vistas i närheten av andra.

Har du gjort ett snabbtest som visar att du är smittad ska du definitivt hålla dig hemma, även om det innebär att semesterresan, släktträffen eller festivalbesöket måste ställas in.

– Det är viktigt att vi respekterar varandras hälsa. Även om inte just du blir allvarligt sjuk kan covid-19 innebära ett allvarligt hälsotillstånd för någon i din närhet, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare Region Norrbotten.

För att minska risken för smittspridning i vård och omsorg gäller från idag en ny rekommendation i fråga om munskydd. Personalen ska använda munskydd vid allt patientnära arbete och under vissa förutsättningar under hela arbetspasset. Besökare uppmanas att hålla avstånd eller använd munskydd. Och framför allt: avstår besök på äldreboende om man har förkylningssympton.

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen vartlulea.se

Källa: Vårt Luleå – Luleå kommun, Luleå