Välkomnar 100 tjejer med fokus på teknik

Luleå tekniska universitet har bjudit in 100 elever som identifierar sig som tjej och går i årskurs två eller tre på gymnasiet, från Lund i söder till Gällivare i norr, att delta på eventet 5-TEK. Tanken med eventet är att inspirera till tekniska utbildningar och utjämna könsfördelningen på de utbildningarna. Under två dagar får deltagarna vara med på workshops med namn som, ”återvinn metall & bygg broar”, ”bygg ett hus”, ”chokladfabriken” och ”fånga virtuella äpplen”.

För mig känns det otroligt viktigt att aktivt bidra till att våra tekniska utbildningar upplevs som könsneutrala av tjejer och kvinnor – det finns inget manligt eller kvinnligt kopplat till utbildningar förutom de vi själva tillskriver dem. Tekniska utbildningar är för mig starkt förknippade med kreativitet, innovation, problemlösning och makten att forma vårt framtida samhälle. Det är viktigt att vi får fler tjejer till dessa utbildningar, inte minst nu med tanke på den gröna omställningen och satsningarna i norra Sverige”, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Deltagarna kommer även att få en rundtur på universitetsområdet i Luleå, höra en student berätta om sitt studentliv, lyssna till en föreläsning av Diba Rezaie som arbetar med att inspirera unga kvinnor inom eller till teknikbranschen.

Media är välkomna! Anmäl intresse senast 19 september, och få information om tid och plats för olika aktiviteter, till Siri Eriksson, projektledare vid studentrekryteringen på Luleå tekniska universitet, siri.eriksson@ltu.se

Plats: Luleå tekniska universitet, universitetsområdet i Luleå

Datum: 21 – 22 september

Kontakt: Siri Eriksson, siri.eriksson@ltu.se, 0920-49 21 64

Workshops i programmet 21-22 september

Återvinn metall & bygg en bro
Är du intresserad av att skapa ett hållbart samhälle? Vill du veta hur man återvinner metaller och bygga hållbara broar? Då ska du prova på denna workshop!

Här får du testa på att utvinna råmaterial från metaller som används i samhället för att tillverka bland annat nya mobiltelefoner, bilar och broar. Du separerar olika metaller och smälter dem för att skapa något nytt. Du kommer också att tillverka en egen bro tillsammans med andra och tävla i vem som bygger den mest hållbara bron! Inga förkunskaper krävs, välkommen!

Bygg ett hus
Är du nyfiken på hur man egentligen bygger ett hus?

Här får du lära dig att forma ett hus som är bra för människor och miljön. Ett hus som är stabilt, energisnålt, tål väder, motstår brand och dessutom är trevlig för de som bor där! Tillsammans med andra får du rita upp ett hus och sedan bygga en modell. Workshoppen avslutas med uppvisning av alla hus! Inga förkunskaper krävs, välkommen!

Fånga virtuella äpplen
Gillar du att vara kreativ och skapa något från grunden? Vill du testa på visuell programmering? Då är den här workshopen något för dig! Att lära sig programmering är ett kreativt verktyg, det är bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan skapa. I den här workshopen kommer du att få arbeta mot att skapa ett minispel i marknadens mest kraftfulla spelmotor. Du kommer att lära dig grunderna i visuell programmering och kommer få hjälp med varje steg. Inga förkunskaper krävs, välkommen!

Chokladfabriken
Vill du vara med i processen från design till färdig produkt? Gillar du dessutom choklad är det ett plus i kanten!

Här får du designa utseendet på dina egna chokladpraliner som du sedan tar med dig hem. Workshopen inleds med en introduktion i skissteknik. Din skiss kommer sen till liv i digital 3D-ritning för att sedan gjutas som chokladpraliner. Slutligen återstår det bara att smaka på ditt mästerverk! Inga förkunskaper krävs, välkommen!

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.mynewsdesk.com

Källa: Luleå Tekniska Universitet, Luleå