Norr Media lägger ned gratistidningarna Extra Luleå och Extra Boden

Efter årsskiftet slutar gratistidningarna Extra Luleå och Extra Boden att delas ut.

Norr Media som ägs av Norrköpings Tidningar lägger ned sina båda gratistidningar Extra Luleå och Extra Boden, ändringarna börjar gälla från årsskiftet. Som ett av skälen till nedläggningen anges kostnader för tryck, papper och distribution som ökat markant.

En gratistidning är en publikation som är gratis. Läsaren betalar alltså inget lösnummer- eller prenumerantpris för tidningen, utan denna finansieras av reklamintäkter. Gratistidningar har funnits i Luleå och Boden under en längre tid med olika namn. Luleå- och Boden Annonsblad bytte namn till Luleå- och Boden Annonstidning innan Norrköpings Tidningar tog över ägandet och ändrade titlarna till Extra Luleå och Extra Boden.

De kvarvarande gratistidningarna med veckoutgivning efter årskiftet Luleå Gratistidniong och Boden Gratistidning har funnits i över tio år och ägs av det norrbottensbaserade bolaget Svenska Civildatalogerna AB som ger ut gratistidningar på fler orter i Norrbotten, Skellefteå och Gotland.

Gratistidningarna är en demokratifråga

I tider när dagstidningarna försvinner blir gratistidningarnas roll i samhället allt viktigare och lite av en demokratifråga. Aldrig i modern tid har det varit viktigare att nå ut till alla människor med korrekt information i kontrast till falska nyheter och åsiktsbubblor. Peder Gidlund ansvarig utgivare och ägare av Luleå- och Boden Gratistidning ser ljust på gratistidningens framtid trots ökade priser i omvärlden.

– Våra gratistidningar är omtyckta och utvecklas jättebra, det finns definitivt plats för en tryckt tidning trots den digitala värld vi lever i. Att PostNord meddelat att man slutar dela ut reklam från mars 2023 påverkar såklart också gratistidningarna positivt då vi fortsättningsvis kommer ut och kan garantera räckvidd och spridning. Ytterligare en sak som påverkar är att det statliga mediestödet ändras om från 2024 och gratistidningarna äntligen kan ta del av detta och utveckla den lokala journalistiken, säger Peder Gidlund.

Mediabyrån Sprintad fick förra veckan en listning med tidningar som Norrköpings Tidningar (NTM) väljer att lägga ned: Extra Nyköping, Extra Eskilstuna, Affärsliv Nyköping, Affärsliv Katrineholm, Norrköpingsmagasinet, Linköpingsposten, Östra Uppland, Extra Luleå, Extra Boden och Magasinet Vimmerby Västervik.

Källa: Sprintad