En miljö där man vågar bli bättre | Notvikens IK Herrfotboll
En miljö där man vågar bli bättre

Varför trodde vi på det som alla andra målade upp som någon slags utopi? För att vi såg att det hade kuggat i. Spelarna förstod strukturen och trodde på sättet vi jobbade. För att vi kände aldrig pressen att vinna serien. Vi kände aldrig att någon av höstens matcher var en ”måstematch”. Vi visste att laget, staben och föreningen var överens om ett och samma mål. Och det målet handlade aldrig om resultatet. Under året pratade vi uteslutande om prestationen och hur vi ska utvecklas som individer och som lag. Vi trodde alla på det arbetssätt vi startade säsongen med.

Tillsammmans med herrsektionen var vi tränare 100 procent överens om att andra lag i Luleå har flera fördelar, främst ekonomiskt, gentemot oss. Men det finns områden vi fortfarande kan vara bäst på. Vi kan skapa en träningsmiljö och förutsättningar till utveckling som är bland dem bästa i Luleå. Jag tror vi behöver ha ett starkt självförtroende i att utveckla spelare. Jag säger inte att andra lag är dåliga på det, men vi har en bra miljö för spelare. Och den måste vi värna om, och försöka utveckla vidare. Ibland finns det en risk när man bara tittar på resultat, och det är att man kan tappa lite av det fokuset.

Att fokus på prestation skapar spelare och människor som inte vill vinna håller jag inte med om. Snarare tror jag att det skapar en miljö där man faktiskt vågar bli bättre. En miljö där individen vågar ta plats och göra det svåra utan att vara rädd för att få se missnöjda gester eller höra nedlåtande kommentarer. Vi har en hög kravbild. Alla ska göra sitt absolut bästa. Tappar jag bollen så tar jag tillbaka den. Tappar min lagkamrat bollen så tar jag tillbaka den. Det tycker jag Notviken är ett bra exempel på. Under de senaste fem åren när vi till stor del lagt fokus på prestationen har vi vunnit och varit med och tävlat i det mesta vi deltagit i.

Nu går vi in i en ny spännande utmaning. Vi har ett ungt och spännande lag som jag tror blir kul att följa. Vi kommer fortsätta jobba med prestation och utveckling. Bygga en grupp som förstår att alla framgångar beror på att vi jobbat tillsammans. Fortsätter vi inte göra det kommer vi sjunka. Det viktigaste vi har är gruppen och tron på det vi gör. Våra spelare är inte hos oss för att göra Notviken bättre. De är här för att Notviken ska göra dem bättre.

Hoppas vi ses på fotbollsplan!


Daniel Engberg
Tränare

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.laget.se

Källa: Notvikens IK (Herrar), Luleå

NIK:s herrar spelar med ett representations lag i div 3 Norra Norrland samt ett andralag i div 4. A-truppen består 2016 av ca 30 spelare där majoriteten är från egna led. Notvikens IK:s hemmaarena, Tunavallen består av tre fotbollsplaner, en gammal mindre konstgräsplan, en toppmodern konstgräsplan och en gräsplan. Dessa planer nyttjas av föreningens olika lag. Div 3 herrar spelar på konstgräset.