Redo för final i Forskar Grand Prix

Nu är det dags för final i Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm. Den 1 december gör forskare upp om vem som kan presentera sin forskning så begripligt, fängslande och inspirerande som möjligt – på bara fyra minuter. En av finalisterna är Maksim Nikonovich, doktorand i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

– Jag är förstås lite nervös, men ser fram emot finalen. Det ska bli väldigt spännande att se vad de andra forskarna gör. Dessutom är det en stor utmaning för mig själv att göra min forskning som jag brinner för, tillgänglig och intressant för en publik som inte är lika hängivna just mitt forskningsområde, säger Maksim Nikonovich.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Tävlingen samordnas av organisationen Vetenskap och Allmänhet, men genomförs i samarbete med lokala arrangörer runt om i landet. I Luleå stod Teknikens Hus för värdskapet. Att presentera sin forskning populärvetenskapligt på bara 4 minuter, är helt klart en utmaning.

– Forskare är inte vana att endast få 4 minuter på sig att presentera sin forskning, arrangemanget ger därför inte bara besökarna nya kunskaper inom forskning i framkant utan utvecklar även forskarnas presentationsteknik, säger Josefin Wäppling Bernárdzon, verksamhetsutvecklare på Teknikens Hus, som ska följa finalen på plats.

Maksim Nikinovich forskar om maskinelement inom tribologi, mer specifikt vad som händer med polymermaterial, som plaster, vid mycket låga temperaturer. Idag används ofta stål som material för maskinelement, men Maksim Nikinovich försöker undersöka om polymermaterial kan ersätta stålet. I sin presentation använder han choklad för att illustrera vad som händer med material vid olika temperaturer och med olika innehåll. Presentationen är ett viktigt sätt för forskarna att nå ut med sin forskning, och göra den tillgänglig för en värld utanför universitetet.

– Vi lever i en snabbt föränderlig omvärld, då är det viktigt att hålla sig uppdaterad om den senaste utvecklingen för att hänga med. Sedan behöver vi locka fler, särskilt unga människor till att själva bli forskare, och inspirera dem till nya upptäckter, säger Maksim Nikinovich.

Finalen på Nalen direktsänds och man får även rösta fram vinnaren om man följer tävlingen digitalt. Förutom Makism Nikonovich, deltar forskare inom om autism, magi, datasäkerhet, insatser för att hjälpa för tidigt födda barn och gröna material.

Titta och rösta online – anmäl här, läs mer om Forskar Grand Prix, här.

Kontakt: Maksim Nikonovich, forskare i maskinelement vid Luleå tekniska universitet, maksim.nikonovich@ltu.se, 0920-49 28 68, Josefin Wäppling Bernárdzon, verksamhetsutvecklare Teknikens Hus, josefin.w.bernardzon@teknikenshus.se, 070 563 79 37

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.mynewsdesk.com

Källa: Luleå Tekniska Universitet, Luleå