Home News Kultur & Nöje Fem frågor: Henrik Blind

Fem frågor: Henrik Blind

0

Med mer än 1100 följare och fler än 3.500 publicerade bilder, har Henrik Blinds Instagramkonto blivit en omfattande och uppmärksammad dokumentation av livet i och omkring Jokkmokk. Humor blandas med allvar, och fantastiska drönarfoton blandas med vardagliga ögonblicksbilder. Nu har ett urval av bilderna för första gången visats i en fotoutställning i Jokkmokk. Vi ställde fem snabba frågor, för att få veta mer om Henriks första fotoutställning:

Hur kom det sig att det blev en utställning baserad på ditt Instagram-flöde
Henrik: “Jag har under ett par års tid instagrammat och har länge närt på tanken om att få ställa ut ett urval av mina bilder. Så när jag fick frågan av arrangörerna av den samiska litteraturfestivalen Bágo in books som hölls i Jokkmokk förra helgen så tvekade jag inte en sekund. Ja, ja, ja var mitt svar.”

Hur gjorde du urvalet bland dina tusentals bilder?
Henrik: “Det var en odyssé bland mina drygt 3500 bilder som finns publicerade på mitt instakonto @henrikblind. Jag samarbetade med en bildredaktör för att hitta de tolv bilderna som utgjorde själva utställningen och som jag ville skulle ge en rättvis balans för att skildra mitt berättande.”

Vad vill du berätta genom ditt fotograferande, och vad motiverar dig?
Henrik: “Det är efter många timmars bilfärder och vistelse i naturen som jag har slagits av vår trakts storslagenhet, ödslighet men också utsatthet – med fjällen, de vidsträckta myr- och skogslandskapen som kontrasteras av ödelagda landskap med kalhyggen, tallåkrar, industrialiserade älvar och ödsliga torg. Alla bär de på en berättelse som jag vill berätta för mina följare.”

Du beskrev vernissaget som inspirerande, blir det en fortsättning som fotokonstnär?
Henrik: “Det var min första publika utställning och jag är helt överväldigad över den positiva respons som jag möttes av i helgen. Det digitala i all ära men det är något speciellt med det tryckta formatet i kombo med mötet med publiken på rikt. Jag fick även förfrågningar från andra kommuner som undrade om jag vill ställa ut mina bilder hos dem. Det inspirerar mig så jag kommer absolut att fortsätta som fototextkonstnär. Nästa projekt som jag vill göra är att få ge ut en bok med mina bilder och texter.”

Hur länge är utställningen öppen?
Henrik: “Det var en popup-utställning som endast var öppen under samma helg som den samiska litteraturfestivalen. Fast jag har fått mersmak, helt klart. Så jag hoppas kunna ställa ut fler gånger i Jokkmokk och under en längre tid.”

Se Henrik Blinds bilder på Instagram: https://www.instagram.com/henrikblind/