Home Locals - Norrköpings Flygplats En Boeing 747 jumbojet, med Travhästar ombord till Elitloppet landar på Norrköping Airport ikväll.

En Boeing 747 jumbojet, med Travhästar ombord till Elitloppet landar på Norrköping Airport ikväll.

0
En Boeing 747 jumbojet, med Travhästar ombord till Elitloppet landar på Norrköping Airport ikväll.

Ikväll ca kl 23.00 landar det en Boeing 747 F, jumbojet, på Norrköping Airport direkt ifrån New York.

För första gången kommer travhästar in med flyg direkt till Sverige direkt från USA för att tävla i Elitloppet den 27-29 maj på Solvalla. Det är tolv travhästar i världsklass som landar på Norrköping Flygplats.

Flygplansmodellen Boeing 747 är ett av världens största flygplan. Planet är 70 meter långt och har en spännvidd på på cirka 65 meter mellan vingspetsarna och det väger olastat cirka 280 ton. Ombord kommer det att finnas ca 12 travhästar av världsklass.

Planet kan och får landa i Norrköping sedan flygplatsen omcertifierades till en flygplats med kod 4E hösten 2015. Norrköping Airport är en av få svenska flygplatser som också är godkänd gränskontrollstation för införsel av hästar.

– Vi ser fram emot att få hit den här speciella flygfrakten, säger Mari Torstensson, Vd på Norrköping Airport – och det blir det största flygplan som någonsin landat här.

I slutet av denna vecka kommer också franska travhästar direkt från Frankrike att landa i Norrköping, för att sedan ta den korta sträckan landvägen upp till Solvalla och Elitloppet.

Från början planerades flygen till Göteborg, men genom att landa i Norrköping så sparas många timmars resväg på marken för hästarna.

Norrköping flygplats erbjuder totalt 15 destinationer och ägs sedan 2006 av Norrköpings kommun. Norrköping flygplats är även Sveriges äldsta flygplats för trafikflyg. Norrköping flygplats erbjuder reguljärflyg till München och Visby (sommartrafik). Under sommarsäsongen erbjuds chartertrafik till Antalya, Andalusien, Kroatien, Cypern, Azorerna, Rhodos, Kreta och Mallorca, Sardinien. Vintertid erbjuds chartertrafik till Gran Canaria 3ggr/v och Teneriffa. Norrköping flygplats erbjuder även en frakt till New York via Reykjavik.