Pressinbjudan: Invigning av Barnahus Norrköping

Barnahus är att en trygg, barnvänlig miljö där barn som misstänks vara utsatta för övergrepp får vara i centrum för utredningsprocessen. Barnet ska på så sätt slippa slussas runt mellan olika myndigheter och ska inte i onödan behöva upprepa sin berättelse för flera personer.

– Barn är speciellt utsatta i samhället. På Barnahus samlar vi myndigheter och andra aktörer så de barn som utsatts för brott slipper åka runt på olika platser för att hantera sin situation. Det viktigaste är att barnet får en så god vård och omhändertagande som vi kan ge, säger Kaisa Karro (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.

Fredagen den 8 december invigs Barnahus Norrköping, en samverkan mellan kommunerna i östra Östergötland, Region Östergötland, Polisen och Åklagarmyndigheten.

– Vi har väntat på länge på att Barnahus Norrköping ska starta, så nu är jag jätteglad. Detta kommer att innebära att vi kan möta barn i utsatta situationer på ett tryggare och bättre sätt, säger Eva-Britt Sjöberg (KD) ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun.

Media är välkomna att delta på invigningen.

Datum: fredagen den 8 december
Tid: klockan 10.00
Plats: Odalgatan 19 i Norrköping

Kontaktpersoner:
Åsa Karlsson
Titel: verksamhetschef socialkontoret, Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 78 24

Rita Alp
Titel: vårdenhetschef Ungdomshälsan, Region Östergötland
Telefon: 010-104 45 05
__________________________________________________________________
Avsändare: Iréne Lidén, presskommunikatör
Telefon: 011-15 11 24

Let’s create Norrköping!
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken som börjar byggas 2017. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag.
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let’s create Norrköping!