Home Locals - Norrköpings kommun Kommunen, räddningstjänsten och polisen samarbetar för ett olycksfritt nyår

Kommunen, räddningstjänsten och polisen samarbetar för ett olycksfritt nyår

0
Kommunen, räddningstjänsten och polisen samarbetar för ett olycksfritt nyår

Inför nyårshelgen går Polisen i Norrköping, Räddningstjänsten Östra Götaland och Norrköpings kommun tillsammans ut och uppmanar till försiktighet när det gäller fyrverkerier. Förutom rena uppmaningar görs en extra informationsinsats om risker, regler och förbud inom det här området. Polisen kommer dessutom att göra fler kontroller bland barn och ungdomar.

– I år gör vi en extra insats och informerar om regler och faror kring fyrverkerier. Syftet är att få ett lugnare nyårsfirande utan skador, säger säkerhetschefen i Norrköpings kommun Richard Tjernström

En viktig fråga som samarbetstrion lyfter är köp av fyrverkerier och vem som får använda dem. Det är inte bara straffbart att langa fyrverkerier till barn under 18 år, det kan även få förödande konsekvenser. Till vuxna som vill köpa egna fyrverkerier är uppmaningen att enbart köpa lagliga fyrverkerier.

– Den som säljer fyrverkerier måste ha tillstånd från räddningstjänsten, så titta eller fråga efter tillståndet för att vara säker på att du inte bidrar till olaglig försäljning eller köper fyrverkerier som inte är godkända, säger Per Nisser, chef förebyggande organisationen på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Förutom satsningen på extra information kommer polisen även att göra fler kontroller än tidigare år.

– Vi kommer att kontrollera fler barn och ungdomar än vi gjort tidigare år för att leta efter smällare eller fyrverkerier. Samtidigt vill vi uppmana föräldrar att ha koll på sina barn under nyårsafton. Det kan ju hända att de hamnar i situationer där det förekommer fyrverkerier, säger Benjamin Prom, gruppchef för områdespolisen i Norrköping.

Information och uppmaningar inför nyårsafton:

  • Den som köper, innehar och använder pyrotekniska varor måste vara 18 år.
  • Den som avfyrar fyrverkerier ska vara nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Se till att avfyra raketer så att det inte kan landa på byggnader och orsaka förödande bränder.
  • Den som vill sälja fyrverkerier måste ha tillstånd. Detta tillstånd söks hos räddningstjänsten och ansökan skulle i år ha varit inne hos räddningstjänsten senast den 19 december.
  • Ska du skicka upp svävande lyktor måste du kontakta flygplatsen om du är inom en mils radie från flygplatsen. Likaså om lyktorna når högre än 400 meter. Är lyktan en meter hög eller mer, måste du ha tillstånd från Transportstyrelsen. Tillstånd krävs även om du ska släppa ut fler än 50 svävande lyktor på en gång.
  • Nödraketer får inte användas som fyrverkerier. Det är både olagligt och högst olämpligt.

För alla som vill njuta av ett säkrare fyrverkeri anordnar Norrköpings kommun och Upplev Norrköping ett offentligt fyrverkeri som avslutning på Nyårspromenaden. Detta sker vid Saltängsgatan den 31 december klockan 18.00.

Varje år skadas drygt 100 personer av fyrverkerier. Nästan 95 procent av dem som vårdas på sjukhus till följd av fyrverkeriolyckor är män och drygt 40 procent är under 18 år. Framför allt är det pojkar mellan 10 och 19 år som skadas när de låter bli att följa instruktionerna. Av dem som omkom på grund av olyckor med fyrverkerier mellan åren 1998 och 2013, var alla män i åldern 17 till 27 år.

Kontaktpersoner:
Richard Tjernström
Titel: säkerhetschef, Norrköpings kommun
Telefon: 0730-78 20 67

Benjamin Prom
Titel: gruppchef områdespolisen i Norrköping
Telefon: 010-566 64 99

Per Nisser
Titel: chef förebyggande organisationen, Räddningstjänsten Östra Götaland
Telefon: 010-480 40 15
­­­­­­­­­_________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 011-15 18 81