Home Locals - Norrköpings kommun Dagar med fokus på civilkurage

Dagar med fokus på civilkurage

0
Dagar med fokus på civilkurage

Den 21 januari startar årets Demokrati- och människovärdedagar. I år har dessa dagar fokus på civilkurage – att stå upp för människors lika värde och demokratiska rättigheter.

Under Demokrati- och människovärdedagar, som pågår mellan den 21 och den 28 januari, vill Norrköpings kommun och Svenska kyrkan belysa att det grova brott som begicks mot mänskligheten under nazismen aldrig får falla i glömska samtidigt som de vill lyfta fram att vi alla måste ta ansvar för att något sådant aldrig mer upprepas. Temat för dagarna är därför civilkurage.

– Människovärde och demokrati måste värnas i varje tid och på varje plats. I det arbetet behöver alla goda krafter samverka. Ett gott samhälle bygger på att vi är fria att leva i vår egen tro, tradition och övertygelse och att vi tar både personligt och gemensamt ansvar för varandra. Att vi faktiskt angår varandra, menar kyrkoherde Thomas Wärfman och kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström (S).

– Vi behöver ge varandra individuellt och kollektivt mod att fortsätta våga civilkurage – att stå upp för människors lika värde och demokratiska rättigheter, säger Anne Olofsson, koordinator för hållbar utveckling i Norrköpings kommun och samordnare för veckan.

Veckan inleds med invigningen av fotoutställningen ”Min vän Usama” där kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström (S) håller invigningstal. Media är välkomna att delta, söndagen den 21 januari från klockan 14.00 på Galleri Kameleont, Trädgårdsgatan 16.

I veckans program finns även en teaterföreställning om musikerna som undkom förintelsen på ABF Bergslagsgården, föreläsning om civilkurage med Brian Palmer på Arbetets museum samt filmvisning och föredrag om Nelson Mandelas liv i Sydafrika i Hedvigs kyrka. Efter filmvisningen hålls ett samtal om civilkurage i vår nutid mellan kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), biskop Martin Modeus och konstnären Sahar Burhan. Samtalet leds av frilansjournalisten Marika Griehsel. Den 28 januari ges också en stor interreligiös konsert i Norrköpings synagoga.

På Förintelsens minnesdag, lördag 27 januari, genomförs ett fackeltåg för demokrati och människovärde. Fackeltåget avgår klockan 16.30 från Holmbron utanför Arbetets museum (samling klockan 16.15 ) och går till synagogan och därefter till den judiska begravningsplatsen på Matteus kyrkogård.

Läs mer om Demokrati- och människovärdedagarna samt hela programmet på norrkoping.se/mangfald.

Kontaktperson:
Anne Olofsson
Titel: koordinator, hållbar utveckling och samordnare för veckan
Telefon: 011-15 11 20 eller 076-128 11 44
__________________________________________________________________________
Avsändare: Iréne Lidén, presskommunikatör
Telefon: 011-15 11 24

Let’s create Norrköping!
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag.
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let’s create Norrköping!