Ny utbildning stärker Norrköping som musikstad

Vid en pressträff i dag avslöjades att Norrköping får en ny musikutbildning: Marieborgs folkhögskola utvecklar en kreativ yrkesutbildning, Musiklinjen. Den vänder sig till musikskapare som vill utveckla sitt konstnärskap och skaffa kunskap för kunna arbeta med musik på heltid.

Norrköping står i helgen värd för musikbranschen under Where’s the Music? Det är ett tillfälle för yrkesverksamma musiker och musikintresserade att lyssna in ny musik, delta i seminarier samt diskutera aktuella branschfrågor. Inför evenemanget släpps nu nyheten att Norrköping får en ny musikutbildning.

Marieborgs folkhögskola utvecklar en kreativ yrkesutbildning, Musiklinjen. Det är en tvåårig vuxenutbildning som vänder sig till musikskapare som vill utveckla sitt konstnärskap och skaffa de kunskaper som krävs för att kunna arbeta med musik på heltid. År 1, basåret, handlar om musikutveckling och år 2, påbyggnadsåret, fokuserar mer på entreprenörskap.

Utbildningen startar hösten 2018 och har 20 platser per år. Undervisningen är förlagd till Fröbelhuset och film- och musikgymnasiets lokaler, mitt i centrala Norrköping. Marieborgs folkhögskola samarbetar med Norrköpings kommun, studieförbund och andra nationella organisationer kopplade till musik.

– Norrköpings unika musiktradition, bredd och mångfald i kulturlivet är det som har lagt grunden till den positiva utveckling vi ser nu. Sedan Norrköping blev utsedd till musikstad av UNESCO, inom nätverket Creative Cities, har vi också fått helt nya möjligheter till globala samarbeten för alla som kommer att studera på Musiklinjen, säger Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstaden och Norrköping – UNESCO City of Music.

– Det här kommer att bli en utbildning för dem som vill skapa en egen plats i musikbranschen. Kanske vill du driva ett band till framgång, hitta rätt artist till dina låtar eller turnera med din musik. Då krävs även vissa praktiska kunskaper om turnéproduktion, marknadsföring, ledarskap med mera utöver musiken – som självklart är kärnan i upplägget, säger Jerry Wiklund, rektor på Marieborgs folkhögskola.

– Marieborg folkhögskolas stora satsning för moderna musiker är verkligen välkommen. Arbetsmarknaden växer för kreativa näringar och inom kort kommer 40 personer om året kunna livnära sig på musiken efter att ha utbildat sig i Norrköping. Det stärker vår position som musikstad, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelseordförande.

Kontaktpersoner
Sandra Wall
Titel: projektledare Musikhuvudstaden och Norrköping – UNSESCO City of Music
Telefon: 070-373 31 65

Jerry Wiklund
Titel: rektor, Marieborgs folkhögskola
Telefon: 070-223 12 72

Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande, Norrköping
Telefon: 070-527 26 27

_________________________________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75