Home Locals - Norrköpings kommun Kulturportalen tilldelas 1,1 miljoner kronor av länsstyrelsen

Kulturportalen tilldelas 1,1 miljoner kronor av länsstyrelsen

0
Kulturportalen tilldelas 1,1 miljoner kronor av länsstyrelsen

Länsstyrelsen har beslutat att tilldela Norrköpings kommun, 1,1 miljoner kronor till ”Kulturportalen – arrangörskap som en väg in i samhället”, ett delprojekt inom Musikhuvudstaden som utförs i samarbete med Filmföreningen Flimmer och Portalen.

Den 7 juni beviljade länsstyrelsen i Jönköpings län 1 119 503 kronor till Norrköpings kommun för insatsen ”Kulturportalen – Arrangörskap som vägen in i det svenska samhället”, inom ramen för statlig ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter.

Kulturportalen är ett projekt som grundar sig i Musikhuvudstadens arbete med nya arrangörer och kommer att utföras i samarbete med filmföreningen Flimmer och Portalen. En arbetsgrupp där stadens kulturinstitutioner såsom Norrköpings konstmuseum, Norrköpings symfoniorkester, Hallarna och Östgötateatern finns redan aktiv inom Portalens verksamhet och förhoppningen är att även de kommer att vara en aktiv del av utbildningen för de nya arrangörerna.

Syftet med Kulturportalen är att skapa nätverk, underlätta etablering och stödja språkinlärning för deltagarna. Även demokrati, jämställdhet, yttrandefrihet, relevanta lagar och regler kommer att vara viktiga delar av introduktionen. Kursen är anpassad så att de som deltar har möjlighet att ta ett arbete under tiden om de får den möjligheten.

Tanken är att Kulturportalen ska bidra till ökad kunskap om – och delaktighet i – kommunen och samtidigt fylla behovet av ökad mångfald av det kulturella utbudet i Norrköping. Enligt länsstyrelsen omfattar insatsen länsstyrelsegemensam prioritering i och med samverkan med idéburen sektor.

– Jag är mycket glad över länsstyrelsens besked. Det visar att Norrköping är på rätt väg i sin satsning på musik och kultur som en del av stadens utveckling. Kulturportalen innebär att vi tillsammans med flera starka kulturinstanser kommer att kunna utveckla en helt ny modell för integration, där arrangörskap blir en väg in i det svenska samhället. Det stärker också visionen om Norrköping som en genuin musikstad. Jag ser fram emot att se vad gruppen själva arrangerar efter den här utbildningen, säger Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstaden.

Kontaktperson:
Sandra Wall
Titel: projektledare Musikhuvudstaden
Telefon: 070-373 31 65

________________________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

Let’s create Norrköping!
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag.
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let’s create Norrköping!