Film om Norrköpingsfängelset på SVT

På torsdag står fängelset i Norrköping i fokus när SVT visar filmen Svenska Hemligheter – Fängelset. Filmen utspelar sig på det nu nedlagda fängelset och lyfter fram berättelserna bakom murarna: personerna, cellerna och byggnaden.

När Norrköpings fängelse uppfördes på 1790-talet var det först ett kvinnofängelse, ett så kallat Kronospinnhus. Omkring 1920 övergick man istället till att ta emot manliga interner. Fängelset byggdes om och moderniserades flera gånger om; när det lades ned 2013 var det det fängelse som varit i drift längst i landet, över 220 år. Nu berättas historierna från insidan.

– Norrköpings fängelse har alltid varit en lite mystisk och otillgänglig plats trots att det lägger nästan mitt i stan, så det känns ju extra spännande att det gjorts en film om det. Genom handlingen i filmen, som berör allt från spektakulära rymningar till möten med olika personer, målas samtidigt ett stycke svensk socialhistoria upp, säger Johan Karlsson, Norrköpings Filmfond.

Filmen Svenska Hemligheter – Fängelset bygger på samma koncept som serien Svenska Hemligheter, där programledaren Melker Becker i korta avsnitt berättade om bortglömda platser och händelser. Den är producerad av Bjerner Media och Mediabruket, i samproduktion med SVT och med stöd från Norrköpings Filmfond. Filmfonden kan ge stöd åt lokala, regionala och nationella film- och TV-produktioner som helt eller till stor del förlägger sin produktion i Norrköping.

– Det finns inget annat fängelse i Sverige som är bevarat på samma sätt som Norrköpings Fängelse. Vi som arbetar med filmfonden är väldigt glada att ha fått vara med och bidra till att den här SVT-produktionen blivit verklighet, säger Johan Karlsson.

Filmen visas i SVT1 torsdagen den 21 juni klockan 21:30.

Kontakt:
Johan Karlsson
Titel: enhetschef, Cnema 
Telefon: 011-15 26 50, 0708-13 99 79

_________________________________________________________________________

Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Let’s create Norrköping!
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag.
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let’s create Norrköping!