Home Locals - Norrköpings kommun Stenen av Cecilia Edefalk invigs

Stenen av Cecilia Edefalk invigs

0
Stenen av Cecilia Edefalk invigs

I samband med Nya torgets invigning onsdagen den 29 augusti klockan 10 invigs Stenen, Cecilia Edefalks första platsspecifika skulptur, på Nya torget i Norrköping. Skulpturen är en gåva till Norrköpings kommun av Botrygg AB, Linköping. Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström (S), kommer att avtäcka Stenen.

Förlagan till bronsskulpturen Stenen är ett 2,5 ton tungt stenblock i kolmårdsmarmor som Cecilia Edefalk valt ut från stenbrottet Oxåker.

– Kolmården är en plats som är magisk för mig. Närheten till Kolmården och Bråviken ger Norrköping ett skimmer, säger Cecilia Edefalk. Nya Torget ligger så att man nästan skulle kunna se Kolmården över Bråviken. För mig är Kolmården en otämjd plats och en av våra få stora skogar.

– Från kommunens sida är vi tacksamma för donationer av det här slaget och ser det som ett exempel på hur näringsliv och kommun, med hjälp av konstnärer, kan samverka när det gäller utsmyckning av det offentliga rummet. Att det är en internationellt namnkunnig konstnär som Cecilia Edefalk som har skapat den här interaktiva skulpturen, och att hon dessutom har rötterna i Norrköping och har valt att inspireras av kolmårdsmarmor känns extra roligt, säger Louise Malmström, kommunfullmäktiges ordförande.

Cecilia Edefalk är en av landets mest namnkunniga konstnärer och internationellt etablerad sedan 1990-talet. Hon arbetar med måleri, fotografi och skulptur. Hon är född och uppvuxen i Norrköping och finns representerad i Norrköpings konstmuseums samling. Norrköpings konstmuseum ansvarar för kommunens offentliga konst.

– Jag skapar inte former, jag tar former från föremål som har betydelse för mig. Det kan vara träd och växter, antika marmorporträtt, stenar, säger Cecilia Edefalk. Storleken på Stenen är sådan att vi kan sitta på den. Verket ska värmas upp och skulpturen blir synlig även under vintern.

Stenen är den tredje stora platsspecifika donation som Norrköpings kommun har tagit emot sedan 2013. Övriga donationer är Maria Miesenbergs Reflection on the Presence of Time (2016) donerat av Thomas och Catharina Berman, samt Ernst Billgrens Eget hem (2013) donerat av syskonen Ståhl.

Kontakt:
Louise Malmström (S), 
Titel: ordförande kommunfullmäktige
Telefon: 070-201 07 36

Matilda Lindström
Titel: intendent, kommunikation, marknadsföring och program, Norrköpings konstmuseum
Telefon: 0730-20 26 0o
matilda.lindstrom@norrkoping.se

_____________________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18