Hagagymnasiet startar friidrottsutbildning

Hösten 2019 startar Haga Friidrottsgymnasium, en nationell idrottsutbildning för elever som vill kombinera sin teoretiska gymnasieutbildning med en elitsatsning inom friidrott. Utbildningen på friidrottsgymnasiet sker i samarbete med föreningen Tjalve friidrott och basketgymnasiet.

Haga Friidrottsgymnasium är en nationell idrottsutbildning (NIU) som tar emot ansökningar från elever i hela landet. Gymnasiet erbjuder en gymnasieutbildning i kombination med individuellt anpassad träning och teoriundervisning på skoltid. Friidrottseleverna kommer att coachas av tränare med lång erfarenhet av elitsatsningar.

Haga Friidrottsgymnasium är ett samarbete mellan Norrköpings kommun och Tjalve friidrott, samt instruktörerna och lärarna på det etablerade basketgymnasiet. Elever på Haga Friidrottsgymnasium kan välja bland samtliga program som Hagagymnasiet erbjuder: samhällsvetenskap, naturvetenskap, ledarskap barn- och fritid, samt tvärvetenskap (natur och samhälle).

– Norrköping och Östergötland får äntligen möjligheten att erbjuda en full satsning till de elever som vill kombinera sin friidrott med gymnasiestudier. Våra duktiga friidrottare i regionen får nu en riktigt bra chans att utvecklas som idrottare och individer. Förhoppningsvis kommer den här satsningen att öka intresset för friidrotten i stort, säger Krister Hultberg, ansvarig lärare och tränare på Haga Friidrottsgymnasium.

– Jag är jätteglad över att vi nu startar en friidrottsprofil på Hagagymnasiet. Vi har redan i dag profiler inom fotboll, ishockey, basket och e-sport, och friidrottsutbildningen kommer att komplettera dessa befintliga idrottsinriktningar. Det här visar på kraften i de kommunala gymnasierna, säger Anders Palmgren, verksamhetschef för gymnasieskola och gymnasiesärskola i Norrköpings kommun.

– I och med friidrottsgymnasiet blir Norrköping nu ännu mer etablerad som idrottsstad. Utbildningen kommer lägligt då den nya friidrottsarenan kommer att stå färdig på våren innan de nya friidrottseleverna börjar. Det gläder mig mycket, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Norrköpings kommun.

Här finns mer information om Haga Friidrottsgymnasium.

Kontaktpersoner:
Krister Hultberg
Titel: ansvarig lärare och tränare, Haga Friidrottsgymnasium
Telefon: 0768-31 34 59

Anders Palmgren
Titel: verksamhetschef gymnasieskola och gymnasiesärskola
Telefon: 0730-20 15 17

Olle Johansson (S)
Titel: ordförande utbildningsnämnden
Telefon: 0730-20 17 20

___________________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

Let’s create Norrköping!
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag.
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let’s create Norrköping!