Bunch of Tulips avbildar en jättebukett mitt i Motala Ström

Under hösten 2018 presenterar Upplev Norrköping samtliga konstverk som ingår i Norrköping Light Festival 2018/2019. Detta är den fjärde nyheten bland årets konstverk.

Bunch of Tulips

Skapad av: Peter Koros, Ungern
Plats: Bunch of Tulips hittar du mitt i Motala Ström vid Linköpings Universitet Campus Norrköping. Där ger det omringande vattnet extra liv åt konstverket.

Tulpanen är en av de mest stereotypa och populära symbolerna i konstnärens hemland Nederländerna. Visste du att under tulpanmanin år 1630 var tulpaner så populära att priset var ungefär lika dyrt som ett kanalhus i Amsterdam? Nederländerna exporterade nästan två miljarder lökar per år. Bunch of Tulips (2016) är bokstavligen en uppblåst tolkning av den nederländska tulpanmanin. Genom att återskapa tulpaner i en stor uppblåsbar installation kunde hans konstverk nästan ses som ett popkonstarbete. Mängden, storlek och färg representerar den nederländska kulturen av massförbrukning. Hans kitch-framtoning sätter denna historiska och turistiska symbol i ett nytt sammanhang.

OM KONSTNÄREN
Ungerska Peter Koros studerar transportteknik vid Applied Arts University i Wien, Österrike. Koros examinerades på uppblåsbara anläggningar för en miljöorganisation.