Skadegörelse av konstverk på Norrköping Light Festival

Konstverket Enthalpy har under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen förstörts på sin plats i Strömparken i centrala Norrköping.

Enthalpy är ett interaktivt konstverk bestående av fyra separata skärmar kopplade till värmekameror. Kamerorna läser av kroppsvärme på besökarna som visas på skärmarna som en värmebild.

Norrköping Light Festival invigdes under fredagskvällen den 30 november. Då fungerade samtliga konstverk. Samma vecka hade dock konstverket Enthlapy utsatts för skadegörelse i samband med att det sattes på plats inför invigningen. Flera av de stora skärmarna hade då sparkats sönder och kastats i Motala ström.

– Sedan monteringen är det här andra gången som just detta konstverk saboteras. Efter första gången reparerades konstverket akut och var åter på plats under fredagens invigning, säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping och projektledare för Norrköping Light Festival.

Under onsdagen den 5 december och torsdagen den 6 december har konstverket återigen utsatts för skadegörelse. Den här gången har datorer stulits och skärmarna sparkats sönder och kastats i Motala ström.

En polisanmälan har upprättats för skadegörelserna. Konstverket kommer att tas bort permanent under resten av Norrköping Light Festivalperioden.

– Enthalpy är unikt i årets Norrköping Light Festival eftersom det är ett interaktivt konstverk som uppmanar till engagemang. Det är verkligen ledsamt att vi nu på grund av skadegörelse tvingas ta bort konstverket ur utställningen, säger Christina Leinonen, platschef och turist- och marknadsansvarig på Upplev Norrköping.