Gyllene upptakt på trettondagsafton – Norrköpings Symfoniorkester

Gyllene upptakt på trettondagsafton. Symfoniorkestern inleder det nya året traditionsenligt med en festkonsert i De Geerhallen lördagen den 5 januari. Virvlande valser, polkor och härlig festmusik står på programmet. Solister är första- och andrapristagaren i 2018 års Stenhammartävling: tenoren Yohan Kim och sopranen Hayoung Ra, båda från Sydkorea. Dirigent är den estniska Kristiina Poska.

Sopranen Hayoung Ra är född och uppvuxen i Seoul. Efter fortsatta studier i Hamburg har hennes karriär tagit fart. Vid Stenhammartävlingen 2018 var hon den enda sopranen som tog sig till final och hon gjorde succé i den kända Juvelarian. Tävlingen slutade med att hon tilldelades inte mindre än tre pris: andra pris i tävlingen, Stenhammarpriset och Publikens pris.

Tenoren Yohan Kim tog examen vid Musikhögskolan i Hannover och hade innan han segrade i Stenhammartävlingen 2018 deltagit och fått priser i flera internationella tävlingar, bland annat Maria Callas Grand Prix. Han har framträtt i flera operaroller, bland annat som José i Bizets Carmen och Rodolfo i Puccinis la Boheme.

Kristiina Poska är en internationellt etablerad dirigent från Estland. Hon har gjort en remarkabel karriär vid Komische Oper i Berlin där hon är förste kapellmästare sedan säsongen 2012/13. Hon har även gjort sig känd som orkesterdirigent med engagemang i hela Europa. I Skandinavien har hon framträtt i Stockholm, Bergen, Köpenhamn, Helsingfors och även tidigare i Norrköping. Hon har tilldelats en rad internationella priser, bland annat det tyska dirigentpriset 2013.

Före konserten på trettondagsafton underhåller Svenska Salongsorkestern, med musiker från SON, i foajén.

Lördag 5 januari 2019 kl 17.00 De Geerhallen Norrköping

Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent Kristiina Poska
Solister
Hayoung Ra sopran
Yohan Kim tenor
Programvärd Henrik Marmén

Program
Bacewicz Uvertyr
Donizetti ur Lucia di Lammermoor
Bellini ur Capulet och Montague
Brahms Sats 3 ur Symfoni nr 3
Puccini Ur BohèmeJ
Strauss d y
Läderlappen, uvertyr
Josef Strauss Sphären-Klänge
Lehár ur Giuditta
Lehár ur Leendets landJ
osef Strauss
Ohne Sorgen, polka schnell
J Strauss d y Kejsarvalsen
J Strauss d y Jubelmarsch

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping