Unik harpkonsert – Norrköpings Symfoniorkester

När Norrköpings Symfoniorkester nu avslutar säsongen i Crusellhallen i Linköping blir det med både en återfunnen harpkonsert av en unik svensk tonsättare och med ett nordiskt portalverk.

Anton Edvard Pratté var ledare för Norrköpings orkestersällskap på 1830-talet och en på sin tid mycket berömd harpist. Men därefter har han totalt fallit i glömska. Trots att han erbjöds harptjänsten i Hovkapellet valde han att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare.
När Prattés Harpkonsert nu framförs blir det med SONs harpist Delphine Constantin Reznik som solist.

Sibelius femte symfoni är heroisk och färgrik musik. Naturen är ständigt närvarande i Sibelius musik och denna symfoni är bland annat inspirerad av svanarnas svingande läte.

Dirigent är den brittiske Rumon Gamba, som nu för första gången dirigerar SON.

Onsdag 8 maj kl 18.00 Crusellhallen Linköping

Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent Rumon Gamba
Solist Delphine Constantin Reznik harpa

Program
Pratté Harpkonsert
Sibelius Symfoni nr 5

Framförandet av Anton Edvard Prattés Harpkonsert har möjliggjorts genom Kungl. Musikaliska akademiens stora satsning Levande Musikarv. Editör för notutgåvan är professor Anders Wiklund. En stor del av den äldre svenska konstmusiken är i dag otillgänglig eftersom notmaterial saknas eller är i så dåligt skick att det är oanvändbart. Genom arbetet inom Levande musikarv blir nu musik från flera århundraden fritt tillgänglig för musiker både i Sverige och utomlands.

8-12 maj arrangeras en internationell harpfestival i Norrköping med tävling, konserter, masterclasses och utställning. Arrangör av festivalen är Delphine Constantin Reznik.
Läs mer på pratteharpfestival.se

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping