Home News Kultur & Nöje Säsongspremiär med SON i De Geerhallen

Säsongspremiär med SON i De Geerhallen

0
Säsongspremiär med SON i De Geerhallen

Festlig start på konsertåret!

Torsdag 5 september invigs konsertsäsongen för Norrköpings Symfoniorkester i De Geerhallen.
Premiären för hösten kan beskrivas som misslyckad pjäs men lyckad uvertyr. 1819 sattes ett sagospel upp på Theater an der Wien. Föreställningen glömdes snabbt bort. Schubert tyckte det vore synd om även uvertyren föll i glömska, så han återvände till den när han skrev scenmusik till pjäsen om prinsessan Rosamunda.

Dirigenten Bruno Walter har i sina memoarer berättat om Mahlers fjärde symfoni 1902, då det blev en ”så häftig reaktion, att det nästan kom till handgripligheter mellan entusiaster och motståndare”. Ändå är just den fjärde symfonin den mest lättillgängliga av alla hans symfonier.Den fjärde satsens sopransolo ger en naiv skildring av livet i himlen, mycket charmerande och oskuldsfull.

Kvällens dirigent Anja Bihlmaier gästade SON med stor framgång i november förra säsongen. Hon har bland annat haft positioner vid Staatsoper Hannover, Theater Chemnitz och Staatstheater Kassel. Framöver kommer hon att dirigera i Birmingham, Dublin, Tammerfors, Göteborg, liksom operaföreställningar i Malmö, Wien och vid Norrlandsoperan. Från och med augusti 2021 blir hon chefdirigent vid Residentie Orkest i Haag.

Camilla Tilling är född i Östergötland och har gått på Musikgymnasiet De Geer i Norrköping. Hon fick sin solistutbildning på Operahögskolan i Göteborg och vid Royal College of Music i London. Hon har sjungit Mélisande i Pelléas et Mélisande i Madrid, på Semperoper Dresden och vid Los Angeles Philharmonic, och debuterat som Grevinnan i Figaros bröllop vid Drottningholms Slottsteater och på Kungliga Operan. Camilla Tilling har gästat oss regelbundet och detta är hennes femte konsert med SON.

Konserten börjar 19.00, men redan 17.30 är det premiärmingel. Brassensemblen spelar i foajén.

Torsdag 5 september 19.00 De Geerhallen Norrköping, Norrköpings Symfoniorkester

Dirigent Anja Bihlmaier
Solist Camilla Tilling,sopran

PROGRAM
Schubert
Rosamunde, uvertyr ”Die Zauberharfe”
Sånger:
An die Musik ”Du holde Kunst”
Geheimes
Jäger, ruhe von der Jagd!
Gretchen am Spinnrade
Du bistdie Ruh
Paus
Mahler

Symfoni nr 4

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping