Home News Kultur & Nöje Tjajkovskij och Jurowski i Norrköping och Linköping

Tjajkovskij och Jurowski i Norrköping och Linköping

0
Tjajkovskij och Jurowski i Norrköping och Linköping

Torsdag 19 september gästas De Geerhallen i Norrköping av dirigenten Michail Jurowski, och dagen efter i Crusellhallen, Linköping där det är säsongspremiär för Norrköpings Symfoniorkester. På programmet står uvertyren till Mozarts Trollflöjten, Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathétique” och Elena Firsovas konsert för violin och cello. Solister är Vadim Gluzman, violin och Johannes Moser, cello.

Michail Jurowski har gästdirigerat de främsta orkestrarna över hela världen. Han har svarat för en lång rad skivinspelningar, inte minst med SON. Jurowski gästade SON första gången i augusti 1995 och har sedan dess varit en regelbundet återkommande gäst.

Elena Firsova började komponera hemma i Sovjet när hon var elva, och sedan 1970-talet framförs hennes musik regelbundet i hela världen. Nu har hon London som bas för sin verksamhet. Dubbelkonserten för violin och cello skrev hon 2015. Verket är en sambeställning av SON och Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Elena Firsova närvarar på konserterna i Norrköping och Linköping.

Vadim Gluzman räknas idag till de främsta violinisterna. Denna israeliska artist framträder regelbundet med ledande orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Boston, Chicago och Cleveland Symphony, Israel Philharmonic, Leipzig Gewandhaus, London Symphony, Orchestre de Paris, Philadelphia Orchestra och Royal Concertgebouw.

Johannes Moser är en tysk-kanadensisk cellist som regelbundet spelar tillsammans med de främsta orkestrarna och med välkända dirigenter. Däribland under förra säsongen Wiens och Oslos filharmoniska orkestrar. Han har spelat in en rad skivor som belönats med de främsta utmärkelserna. Johannes Moser spelar på en cello av Andrea Guarneri från 1694.

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping