Home News Kultur & Nöje Vivaldis Årstiderna med världsviolinist – Norrköpings Symfoniorkester

Vivaldis Årstiderna med världsviolinist – Norrköpings Symfoniorkester

0
Vivaldis Årstiderna med världsviolinist – Norrköpings Symfoniorkester

Den kanadensiska violinisten Lara St. John gästar nu åter Norrköpings Symfoniorkester och denna gång för att ge konserter i både Linköping och Norrköping. Lara St. John är en väletablerad världsartist som i ledande musiktidskrifter kallats ”något av ett fenomen”. Hon har framträtt med flera av de främsta orkestrarna i USA, Kanada, Europa, Asien och Sydamerika.

Vid konserten i Crusellhallen i Linköping på onsdag är Lara St. John både musikalisk ledare och solist och programmet består av två populära och ständigt efterfrågade verk: Bachs Violinkonsert i a-moll och Vivaldis De fyra årstiderna. Bachs Violinkonsert är öppen och utåtriktad musik. Åren kring 1720 hade Bach fria händer att komponera musik för hovet i lilla Köthen. Att han stortrivdes går inte att missta sig på. Violinkonserten är fylld av inspirerat musikanteri.

Vivaldis De fyra årstiderna är ett av världens mest populära verk. Den består av fyra violinkonserter som beskriver vårens småfåglar, sommarens plötsliga åskväder, höstens glada skördefest och vinterns stormar. I den första utgåvan av verken fanns sonetter med målande beskrivningar av årstiderna. Troligen är det Vivaldi själv som skrivit dikterna, som följer musiken mycket nära.

Konserten i Linköping är den första för säsongen i abonnemangsserien Kortklassiker med Norrköpings Symfoniorkester.

Vivaldis De fyra årstiderna ges även i De Geerhallen i Norrköping på Kulturnatten 28 september.

Onsdag 25 september 2019 18.00 Crusellhallen, Linköping

Norrköpings Symfoniorkester
Musikalisk ledare och solist Lara St John violin

PROGRAM
Bach Violinkonsert a-moll
Vivaldi De fyra årstiderna

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping