Home News Kultur & Nöje ​Jubilerande kammarkör – Norrköpings Symfoniorkester

​Jubilerande kammarkör – Norrköpings Symfoniorkester

0
​Jubilerande kammarkör – Norrköpings Symfoniorkester

Östgöta Kammarkör firar 30-årsjubileum med att ge konserter tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. På programmet står bland annat Mozarts c-mollmässa. Östgöta Kammarkör är en del av Musik vid Linköpings universitet. Dirigent för kören och vid dessa konserter är Christina Hörnell. Ytterligare två medverkande är från Linköping och har dessutom båda studerat vid De Geergymnasiets musiklinje i Norrköping: sopranen Susanna Stern och tonsättaren Emmy Lindström.

Det blir konsert i Crusellhallen i Linköping på fredag och i De Geerhallen i Norrköping på lördag.

Östgöta Kammarkör består av ca 40 sångare från hela Östergötland som alla har god erfarenhet av körsång på hög nivå. Kören har 3-4 konsertproduktioner per år och har sin musikaliska grund i a cappellarepertoar med tyngdpunkt i körmusik från vår egen tid.

Solister i c-mollmässan är sopranerna Karin Dahlberg och Susanna Stern, Leif Aruhn-Solén tenor och Carl Ackerfeldt baryton.

Karin Dahlberg är en allsidig sångerska som lika gärna sjunger barockmusik som nykomponerat,

opera och operett. Hon anlitas ofta vid uruppföranden, som vid Sven-David Sandströms

Matteuspassion med Berlinfilharmonin – dit hon genast återinbjöds. Hon debuterade 2004 just i den Mozart-mässa som står på programmet denna konsert, då med Göteborgs Symfoniker.

Susanna Stern har nyligen varit aktuell på Malmö Opera där hon sjungit titelrollen i Benjamin Staerns opera Snödrottningen. Hon medverkade också i den uppmärksammade föreställningen av Haydns Skapelsen på Folkoperan. Debuten ägde rum på Kungliga Operan 2009, och hon har därefter kunnat höras i många olika roller.

Leif Aruhn-Solén har har engagemang bland annat vid Opéra National de Montpellier och Kungliga Operan i Stockholm. Han har framträtt i över 30 länder. Rollen som Gandhi i Philip Glass opera Satyagraha sjöng han på Folkoperan, men också i New York hösten 2018 i närvaro av kompositören.

Carl Ackerfeldt har framträtt bland annat på Kungliga Operan, Malmö Opera, Drottningholms Slottsteater, Norrlandsoperan, Folkoperan, Göteborgsoperan, men också i Hannover, under dirigenter som Daniel Harding, Herbert Blomstedt, Kent Nagano med flera.

Mozarts c-mollmässa gick till eftervärlden i ofullbordat skick, men är ändå värd all

beundran. Mozart har tonsatt texterna med stor konstnärlig frihet, och han har även låtit sig inspireras av Bach. Vid konserterna i Linköping och Norrköping framförs verket i en relativt nyutkommen version av. Denna utgåva är ett forskningsresultat av dirigenten Frieder Bernius och musikforskaren Uwe Wolf.

Emmy Lindströms stråkstycke Nu faller snö är ett mjukt, poetiskt stycke från 2009. Förra säsongen var hon hustonsättare för Helsingborgssymfonikerna.

Gustav Mahler skrev en lång rad underbart innerliga sånger. Bland annat sången ”Jag har förlorat kontakten med världen”, där han lever ensam i sin kärlek, i sina sånger.

Fredag 18 oktober kl 19.00 Crusellhallen Linköping
Lördag 19 oktober kl 15.00 De Geerhallen NorrköpingMozarts c-mollmässaNorrköpings Symfoniorkester

Dirigent Christina Hörnell
Solister
Karin Dahlberg,
Susanna Stern
sopran,
Leif Aruhn-Solén tenor,
Carl Ackerfeldt baryton

Östgöta Kammarkör

PROGRAMBrahms Schicksalslied
Lindström Nu faller snö
Mahler Ur Fem Rückert Lieder
Mozart Mässa c-moll

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping