​Fyra seklers kvinnliga tonsättare – Norrköpings Symfoniorkester

I onsdagsserien “18.00 hos oss” har vi timslånga konserter som är förlagda lite tidigare på kvällen. Onsdag 20 november presenterar vi fyra kvinnliga tonsättare från fyra sekler med Matinkvartetten.

– Kvinnliga tonsättare har under lång tid blivit negligerade av musikhistoriker, konsertarrangörer och musikförlag. Vi vill reparera denna skada med en ”repertoarrenovering” och presenterar nu ett stilistiskt mycket varierat stråkkvartettprogram med fyra seklers kvinnliga kompositörer, säger Matts Eriksson, violin.

En av kvällens tonsättare är Andrea Tarrodi. I Miroirs (franska för speglar), imiterar teman varandra över en återkommande enkel figur. I dess förälskade konversationer hör man nästan frasen ”Jag älskar dig!”

– Miroirs – string quartet No 1 är inspirerad av Isaac Grünewalds väggmålning i Grünewaldsalen i Stockholms konserthus. I verket ser man två människor som verkar ha en konversation och imiterar varandra, som om det vore en spegel, säger Andrea Tarrodi om sitt verk.

Matinkvartetten är grundad 2015 med medlemmar från bland annat Norrköpings Symfoniorkester. De har presenterat flera temaprogram som: ”Den litterära stråkkvartetten”, ”Tonsättarna från Theresienstadt” och ”Musikaliska uttolkare av Östergötlands skärgård”. I december 2017 gjorde kvartetten en konsert vid Finlands 100-årsjubileum och medverkade vid festivalen ”Norrköpingsljud” i maj -18.

Maddalena Lombardini-Sirmen (1745–1818) verkade som violinist, tonsättare och sångerska. Hon studerade för violinmästaren Tartini, visade stor framåtanda och gjorde stor succé som tonsättare och violinist i både Paris och London. Leopold Mozart prisade hennes kompositioner.

Germaine Tailleferre (1892–1983) var den enda kvinnliga medlemmen av den parisiska Groupe des Six, som firar 100-års jubileum 2020. Hon var brådmogen, och skrev i en antiromantisk stil, påverkad av Couperin och Rameau och i viss mån Debussy, Ravel och Stravinskij.

Andrea Tarrodi (f 1981) gör nutida musik som sprudlar av uttrycksmässig vitalitet och kompositionsmässig uppfinningsrikedom. Andrea Tarrodi visar ett klockrent sinne för färg, form och skönhet och förenar på ett storartat sätt det traditionella med det nyskapande.

Fanny Mendelsohn-Hensel (1805–1847) var lika musikaliskt brådmogen som brodern Felix, men familjen fann det opassande att hon skulle göra en offentlig musikkarriär. Hon startade en musikalisk salong i hemmet i Berlin där hennes kompositioner framfördes. Fanny åsidosattes trots sin skicklighet och intellektuella kapacitet och kunde ge ut sitt opus 1 först ett år före sin död.

Matinkvartetten

Onsdag 20 november, 2019, 18.00, De Geerhallen, Norrköping

Musiker: Matts Eriksson violin, Mats Strand violin, Malin Bratt viola, Ingrid Åkerblom cello

Program

Maddalena Lombardini-Sirmen Stråkkvartett g-moll 
Germaine Tailleferre Stråkkvartett
Andrea Tarrodi Stråkkvartett nr 1 ”Miroirs” 
Fanny Mendelssohn-Hensel Stråkkvartett Ess-dur

Konsertlängd: cirka 01:00

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping