​Tiden second hand – en föreställning med SON och Östgötateatern

Tiden second hand är ett samarbete mellan Norrköpings Symfoniorkester och Östgötateatern. Föreställningen bygger på musik av Dmitrij Sjostakovitj och Sergej Prokofjev och texter av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Musiken framförs av SON under ledning av Alexander Hanson. På De Geerhallens scen finns tre skådespelare som gestaltar texterna; Johanna Lazcano, Sonja Lund och Louise Ryme. Regissör är Richard Turpin.

– I Tiden second hand skapar SON och Östgötateatern ett spännande möte mellan litteratur, musik och dramatik. Prokofiev betraktar i sin sjunde symfoni livet som i en backspegel där både barndomens nostalgiska skimmer och ålderdomens realistiska klarsyn kommer till uttryck. En helt annan sorts tillbakablick, direkt och brutal, förmedlas av de kvinnliga krigsveteranena i Svetlana Aleksievitjs dokumentära bok Kriget har inget kvinnligt ansikte. Skärpan och ironin i Sjostakovitjs balett Bulten blir ett tredje sätt att förhålla sig till en tid och en verklighet som på många sätt framstår som ofattbar i sin komplexitet, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef på SON.

Svetlana Aleksijevitj reste runt under flera år samlade röster och samtalade med kvinnliga krigsveteraner i den dokumentära boken Kriget har inget kvinnligt ansikte. Över en miljon kvinnor stred i Röda Armén och som partisaner. De utförde alla tänkbara uppgifter; som piloter, stridsvagnsförare, skyttar, sjuksköterskor, läkare, artillerister. För Aleksijevitj öppnar de sina hjärtan. 2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.

Alexander Hanson har regelbundet gästat de flesta nordiska orkestrar med stor framgång. Åren 2005–2012 var han chefsdirigent och konstnärlig ledare för Göteborg Wind Orchestra. Hanson har spelat in skivor med orkestrar som Kungliga Filharmoniska Orkestern, Malmö SymfoniOrkester, Gävle Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester och Göteborg Wind Orchestra. Alexander är sedan januari 2018 musikdirektör för Marinens Musikkår.

Richard Turpinhar bland annat varit verksam på Göteborgs stadsteater, Kulturhuset stadsteatern, Strindbergs intima teater, Teater Tribunalen och Dramaten. Richard har bland annat regisserat Jungfruleken , Mittens rike , Skänk mig snarast sonsöner, LyckoPers resa och Kommunistiska manifestet. Richard är en av grundarna av Teater Tribunalen i Stockholm. 2003 tilldelades han Svenska Dagbladets Thaliapris. Spelåret 2018/2019 regisserar Richard Faust II på Östgötateatern.

Johanna Lazcano har de senaste åren arbetat på Stockholms Stadsteater och Dramaten. 2012 medverkade hon i Hamlet på Östgötateatern och hon har även varit med och drivit sommarteatern Shakespeare på Gräsgården i Vadstena där hon både spelat och regisserat. Just nu är hon aktuell med den egna humorshowen Världen enligt Lazcano på Stockholms Stadsteater, samt i Magnus Betnérs komediföreställning Men Gud som turnerar landet runt under 2020.

Sonja Lund har bland annat varit med och startat TurTeatern, dom fria gruppernas manifestation: Det stora Tältprojektet. Honhar varit yrkesverksam som dansare, bland annat i Ingmar Bergmans Trollflöjten.

Louise Ryme är utbildad vid Teaterhögskolan i Luleå. Hon har bland annat varit verksam på Stockholms, Uppsala och Helsingborgs Stadsteater, ung scen/öst, Teater Halland och Romateatern såväl som på TV och radio. I vinter är hon aktuell i Sune – Best man och i den nyskrivna komedin Prydh på Playhouse teater i Stockholm.

Henrik Marmén, SONs konstnärlige chef och regissör Richard Turpin finns tillgängliga på telefon för mer information och intervjuer.

Henrik Marmén 0703-58 02 62
Richard Turpin 073-6478967

Norrköpings Symfoniorkester, Östgötateatern

Lördag 30 november 2019 15.00 De Geerhallen Norrköping

Introduktion klockan 14:30 med Tanja Kaitaniemi

Program
Prokofjev Symfoni nr 7
Paus
Sjostakovitj Bulten, balettsvit nr 5

Dirigent Alexander Hanson 
Konsertmästare Henrik Jon Petersen 
Regissör Richard Turpin

Skådespelare 
Johanna Lazcano, Sonja Lund, Louise Ryme
Kostym Magnus Möllerstedt
Texter Svetlana Aleksijevitj
Översättning Kajsa Öberg Lindsten

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping