​Tjajkovskijs eget vinterland – Norrköpings Symfoniorkester

Onsdag 11 December i Crusellhallen i Linköping och torsdag 12 December i De Geerhallen Norrköping framför SON Corellis Concerto grosso g-moll “Julkonserten” och Tjajkovskij Symfoni nr 1 ”Vinterdrömmar” under ledning av Stefan Solyom. I De Geerhallen gästar även en av Sveriges främsta pianister, Francisca Skoogh som framför C Schumann Pianokonsert.

Vad har Corellis julkonsert med julen att göra? I finalen får vi svaret, för denna pastoral har en lantlig karaktär, och sådant förknippades vid den tiden med herdarna i det heliga landet.

I januari 1866 började Tjajkovskij skissa på det som skulle bli hans första symfoni. Hans bror Modest berättar att inget annat verk inneburit så mycket arbete och lidande. Här finns mycket av såväl Nordens mörker som ljus.

Stefan Solyom är verksam inom breda musikaliska områden; vid sidan av att vara både dirigent och kompositör spelar han horn och piano. Stefan Solyom är chefdirigent för Helsingborgs symfoniorkester och därtill flitig gästdirigent på både svenska och utländska scener. Tidigare har han bland annat varit chefdirigent för högt ansedda Staatskapelle Weimar på Deutsches Nationaltheater i Weimar.

Francisca Skoogh, känd för sitt fokuserade, klara och överskådliga spel, har efter omfattande pianostudier fått motta en rad priser, bland annat Solistpriset i Stockholm. Hon debuterade vid 13 års ålder tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester; därefter har hon framträtt med de flesta svenska orkestrar men också i många utländska konserthus. Francisca Skoogh, som idag räknas som en av Sveriges främsta pianister och som förra året valdes in i Kungliga musikaliska akademin, har gjort en rad prisade cd-inspelningar.

Norrköpings Symfoniorkester
Onsdag 11 December 2019 klockan 18.00 Crusellhallen Linköping
Torsdag 12 December 2019 klockan 19.00 De Geerhallen, Norrköping (Introduktion klockan 18.30)

Dirigent Stefan Solyom

Solist Francisca Skoogh piano (Norrköping)

Program
Corelli Concerto grosso g-moll ”Julkonserten”
C Schumann Pianokonsert (Norrköping)
Tjajkovskij Symfoni nr 1 ”Vinterdrömmar”

Konsertlängd: cirka 1:10, ingen paus (Linköping)
Konsertlängd: cirka 02:00 inkl paus (Norrköping)

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping