Sydafrikansk solist med osannolik karriär gästar SON

Fredag 28 februari i Crusellhallen, Linköping och lördag 29 februari, De Geerhallen i Norrköping får man höra verk av tre intressanta kompositörer. Solist är barytonen Luthando Qave och legendariska dirigenten Marc Soustrot gör ett återbesök hos SON.

Luthando Qave har gjort en närmast osannolik resa. Han är född och uppvuxen i en kåkstad i Sydafrika under apartheidregimen. När han var fjorton år upptäckte han operan. Han blev fast medlem av operakören i Kapstaden, och under ett gästspel i Sverige hamnade han på Operahögskolan i Stockholm. Efter det blev det vidare studier på Metropolitan i New York.

Jag är en askungehistoria. Jag trodde aldrig själv att jag skulle lyckas så här bra”, sade han i en intervju med DN i januari 2020.

Vid Stockholmsoperan har vi kunnat se och höra honom som Leporello i Don Giovanni, Greven i Figaros bröllop, som Fermer i Jenufa och Marcello i La Bohème, en roll han även nu framträder i på Göteborgsoperan. Internationellt har han framträtt på Bolsjojteatern i Moskva, Metropolitan i New York, English National Opera i London, Teatro Real i Madrid och Finska Nationaloperan. 

Marc Soustrot hör till legenderna bland världens dirigenter. Under snart femtio år har han besökt en lång rad av de främsta orkestrarna i världen. För närvarande är han chefdirigent i Aarhus, och för inte länge sedan avslutade han sitt chefskap i Malmö. Under sin långa karriär har han framför allt gjort sig känd som en oöverträffad interpret av fransk musik. Senast Marc Soustrot besökte SON var 2014.

Ernest Chausson kan på flera sätt betraktas som den felande länken mellan romantikern Franck och impressionisten Claude Debussy. Även om han redan blivit trettio år gammal när han komponerade sina första viktiga kompositioner, så är hans produktion mycket värdefull. Dessvärre blev hans karriär kort. Han var bara 44 år gammal när han avled i en av historiens första cykelolyckor. Så sent som året före sin bortgång skrev han den impressionistiska Soir de fête – det vill säga Festkvällen.

Tebogo Monnakgotla har komponerat körmusik för Radiokören, kammarorkesterverk för KammarensembleN, Musica Vitae och Avanti, symfonisk musik för Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon var också Sveriges Radios huskomponist 2007–08. Dikten Un clin d’œil (En blinkning) av Jean-Joseph Rabearivelo kommer från diktsamlingen Nästan drömmar och handlar om livets förgänglighet och kanske om rädslan för döden eller om meningslösheten.

Hector Berlioz 1830 var ett revolutionsår i Paris och inget kan vara mer typiskt än att det var just detta år som Hector Berlioz kastade in sin bomb Symphonie fantastique i det trötta musikliv som dominerades av idag mer eller mindre bortglömda tonsättare. Omedelbart hamnade 26-åringen i rampljuset, han kom att bli symbol för allt det nya. Uruppförandet ägde rum den 5 december, och succén blev oerhörd. 

Fantastisk symfoni, Norrköpings Symfoniorkester

Fredag 28 februari 2020 klockan 19.00, Crusellhallen, Linköping
Introduktion klockan 18.30. 
Konserten i Linköping genomförs med stöd av kultur- och fritidsnämnden i Linköpings kommun.

Lördag 29 februari 2020 klockan 15.00, De Geerhallen, Norrköping
Introduktion klockan 14.30.

Dirigent Marc Soustrot
Solist Luthando Qave baryton
Introduktion Richard Michelin 

Program
Chausson Soir de fête
Monnakgotla Un clin d’oeil

Paus

Berlioz Symphonie fantastique

Konsertlängd: cirka 02:00 inklusive paus

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker. 

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande cd-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik, nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus. Orkesterns andra hemmascen är Crusellhallen i Linköping Konsert & Kongress.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonst Öst.

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping