Sjostakovitj och Beethoven på SONs digitala scen

Norrköpings Symfoniorkester inleder säsongen med ett antal konserter på den digitala scenen och på lördag 12 september är det dags igen. Även då står den nye chefdirigenten Karl-Heinz Steffens på pulten och på programmet står Beethoven och Sjostakovitj.

Karl-Heinz Steffens gör nu sin andra konsert som SONs chefdirigent. För orkestern, som varit utan chefdirigent de tre senaste säsongerna, blir denna säsongstart en viktig nystart.
– Jag vet att vi i Karl-Heinz Steffens har hittat en dirigent som inte bara klickar med orkestern, utan också kan skapa magi på konserterna och kommer att vinna publikens hjärta, säger SONs konstnärlige chef Henrik Marmén. Karl-Heinz tillträde innebär verkligen en nytändning för orkestern.
Vid sidan av sitt uppdrag i Norrköpings Symfoniorkester är Karl-Heinz Steffens också chefdirigent vid Pragoperan och har tidigare haft samma position vid Den Norske Opera i Oslo. Han har tidigare även varit soloklarinettist i Berlinfilharmonikerna och Bayerska Radions Symfoniorkester.

Solister i Sjostakovitj Konsert nr 1 för piano och trumpet är den internationellt etablerade pianisten Kirill Gerstein och trumpetaren Filip Draglund, alternerande stämledare i SONs trumpetstämma.

Eftersom Kirill Gerstein föddes i det forna Sovjet, men blev en amerikansk medborgare som har Berlin som bas för sin världsomfattande verksamhet, har han sugit i sig många musikaliska traditioner. Hans karriär har fört honom till konsertestrader runt om i världen och han ar arbetat med flera av de världsledande dirigenterna.

Filip Draglund Uppträder, vid sidan av sin tjänst i SON, som solist runt om i Sverige och på festivaler i Spanien, Schweiz, Italien och Frankrike. Filip rör sig obehindrat mellan flera genrer och är även en aktiv kammarmusiker. 2013 valdes Filip av P2 att representera Sverige i den internationella tävlingen New Talent som hålls i Bratislava och 2014 vann han en av de största tävlingarna för brassmusiker, International Brass Competition i Gdańsk, och som första bleckblåsare någonsin Ljunggrenska tävlingen i Göteborg.

Som avslutning på konserten framförs Beethovens mest kända symfoni, den femte. Vid lördagens konsert ersätter den Mahlers Symfoni nr 5som utannonserats tidigare. Mahler kommer att framföras senare under säsongen.

Konserten finns tillgänglig 30 dagar, på SONs webbplats norrkopingssymfoniorkester.se från kl 15 lördag 12 september

Lördag 12 september kl 15.00
Inspelat i De Geerhallen i Norrköping

Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent Karl-Heinz Steffens
Solister Kirill Gerstein piano, Filip Draglund trumpet

PROGRAM
Sjostakovitj Konsert för piano, trumpet och stråkorkester 
Beethoven Symfoni nr 5

Författare: Norrköpings Symfoniorkester

Detta inlägg finns i sin helhet på Norrköpings Symfoniorkester – Aktuellt hemsida.

Källa: Norrköpings Symfoniorkester, Norrköping