Rödvit värdefull slutspelsrutin

Rödvit glädje. Henrik Märsk är dubbel dansk mästare.

Henrik Märsk har landat i Kiruna.

Han debuterar mot Teg i morgon. Ett lag han gjorde mål mot senast.

– Det var ett riktigt grisigt mål. Inget fint mål, men alla räknas, skrattar KIF:s nye powerforward.

Läs mer: Dansk dynamit klar för KIF

Många spelare har vänt blicken mot de nordligaste delarna av Sverige och kommit till Kiruna för att spela ishockey.

Inte bara svenskar. Genom alla år har spelare från en rad olika nationer dykt upp i de olika Kirunatröjorna.

Det märks extra tydligt i år då KIF har spelare från Kanada, Slovakien och Finland.

Nu kan ännu en nationalitet läggas till den coola listan. För första gången någonsin har Kiruna IF en spelare från Danmark i sin laguppställning.

Esbjergkillen Märsk gör sin andra säsong i Sverige. Och det märks på talet. 23-åringen pratar en bra svenska. I dialekten hörs spår av danska – och västerbottniska.

En och en halv säsong i Vännäs har satt sina sköna spår.

Varför han valde att byta lag mitt i säsongen är ingen hemlighet. Det är det första han tar upp under vårt samtal.

– Det ska bli roligt att spela Allettan igen. Det är därför jag är här i Kiruna. Jag kom till Sverige för att utvecklas som spelare och för att göra det måste du möta de bästa lagen i Hockeyettan. Jag tycker att det känns väldigt spännande att vara här, säger han.

Dansken landade i Gruvstaden i fredags. Det är märkbart hur imponerad han är över sin nya omgivning.

Henrik Märsk öser beröm över Kiruna IF.

– Jag måste säga att allt känns otroligt proffsigt här. Thomas Jatko hämtade upp mig från flygplatsen och visade runt mig och berättade om föreningen på ett bra sätt. När vi kom till hallen tog materialförvaltarna över och berättade allt jag behövde veta och svarade på mina frågor. Alla har varit väldigt välkomnande. Det märks på tränarteamet att de gör allt för att vi spelare ska utvecklas och gå långt. I dag (tisdag) hade vi en videogenomgång från matchen mot Boden senast och tränarnas noggrannhet vittnar om att de vill ge oss spelare så bra möjligheter att prestera som det är möjligt.

Vad har du fått för intryck på träningarna?

– Det är ett väldigt bra krig på träningarna. En bra tävling hela tiden. Vi har kört den typen av träningar som jag tycker är bra för ett seniorlag. Mycket spel fem mot fem och spelsituationer.

Du har mött KIF några gånger med Vännäs, hur har det varit?

– Det finns några stora, jävla spelare här, haha. Calle Källström och William Palovaara till exempel. Helt ärligt så är KIF ett lag med en genomtänkt spelsystem. Spelarna vet vad de gör i egen zon och hur de ska gå till anfall, snarare än att bara skicka sarg ut. Det har varit jobbigt att möta Kiruna på bortaplan, delvis för att stan ligger så långt bort. Och det här är något som vi kommer att ha en stor fördel av i Allettan. Många av lagen tvingas åka långt för att möta oss.

Henrik Märsk ser sig själv som en hårt jobbande powerforward som gillar att gå hårt på mål, spela fysiskt och täcka skott.

KIF-tränaren Robert Lahti säger så här om sin nya spelare.

– Han känns som en bra och mogen kille. Henrik är spelsmart och kommer att bli nyttig för oss inte minst eftersom han har erfarenhet från spel i Allettan i fjol.

Då knep Vännäs den sista Allettanplatsen. Därmed fick Henrik Märsk smaka på spelet i den högre serien då. Han vet vad som väntar.

– Vi hamnade i en tuff serie senast med tre seriesegrare: Piteå, Hudiksvall och Borlänge. Skillnaden mot Hockeyettan är att de sämre lagen har filtrerats bort. Alla lag som vi kommer att möta är välorganiserade och bra. De är samspelta och kör stenhårt och är inga ”one man armys”. Man får inte tro att det går att ta pucken och köra coast to coast, utan spela smart.

Känner du att det är en stor fördel att du spelade i Allettan i fjol?

– Ja, det gör jag. Jag känner mig inte nervös inför det utan stark. Jag vill inte låta kaxig men jag har spelat många matcher i den högsta danska ligan och många viktiga i play off-sammanhang. Det är en mentalitet som man måste ta med sig in i en alletta. Det kommer att bli ett krig om slutspelsplatserna, säger Henrik Märsk.

Ja, tittar man på hans CV hittar man bland annat 186 matcher i högsta danska ligan. Facit efter dem? Ett silver – två ligaguld.

– Det var så otroligt roligt att spela de slutspelsmatcherna. Det första guldet vann vi trots att vi började säsongen riktigt dåligt, vi gnuggade ner lagen. Och säsongen därpå började vi säsongen riktigt dåligt men efter jul förlorade vi inte på typ 17 matcher eller något liknande, det var sinnessjukt. Vi hade lite tur också i match sju i semifinalen när vi gjorde mål på ett löst skott från blålinjen som en målvakt ska ta alla dagar i veckan, men alla målen räknas.

Jämför Hockeyettan med den danska ligan.

– Jag skulle säga att den är bättre än Hockeyettan men sämre än Hockeyallsvenskan. Spelarna i Danmark är lite äldre och många fler är heltidsproffs än i Hockeyettan. Alla lagen köper in proffs. De som kommer från USA och Kanada är ganska meriterade och kommer till Danmark för att sedan gå vidare till högre ligor. Som till exempel Kodie Curran. Vi spelade tillsammans i Esbjerg, sedan gick han till Norge och gjorde det jättebra. Nu spelar han i Rögle.

I morgon får Kirunapubliken se Henrik Märsk när KIF tar emot Anton Tanos Teg i den andra hemmamatchen i Allettan.

Gästerna från Umeå har fått en riktigt jobbig start på serien med tre raka förluster.

Märsk har mött Teg många gånger i Vännäströjan. Senast blev han målskytt.

– Det var ett skott på mål och sedan en styrning. Jag hämtade pucken bakom målet och gick in framför och gjorde mål. Det var ett riktigt grismål, inget fint mål men alla räknas, skrattar Henrik Märsk.

Han får gärna gör om det i Lombia i morgon.

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41