Vi hörde ryktet om brödbak i Tärendö och åkte dit för att träffa Elisabeth Streb…

Vi hörde ryktet om brödbak i Tärendö och åkte dit för att träffa Elisabeth Strebjer, Ulla Semberg och Inga-Britt Paavo i Tärendö Husmodersförening för att prata om föreningslivets betydelse och hur man anpassar verksamheten till en pandemi. Samtidigt som vi försökte hänga med och notera de olika husmodersknepen.

 – Det här är ett typiskt mommo-bröd, säger Ulla Semberg medan hon blandar ihop ingredienserna. Det finns inga exakta mått. Vi bakar på känsla, precis som man gjorde förr.

Under Tärendöveckan som hålls varje år i juli bakar föreningen bröd för försäljning. – Vi bakar i två skift under nätterna och det tredje skiftet säljer på morgonen, berättar Elisabeth Strebjer. Hon berättar att kön brukar vara flera meter och att brödet säljs i ett nafs.  – På grund av pandemin har vi valt att istället ta beställningar och baka under hela sommaren. Om man inte har möjlighet att hämta det, så kommer vi med det, berättar Elisabeth.

Brödbak är långt ifrån det enda föreningen gör. Här anordnas paltmiddagar, surströmmingsfest, den populära bagageloppisen på Tärendöveckan och våffelcafé på Holmenparkeringen men också Römppädansen som de arrangerat sen begynnelsen. I år har de fått ställa om och anpassa efter restriktionerna, men försöker att inte ställa in .Pengarna som husmodersföreningen får in använder de till att hjälpa andra människor. Väggarna i deras lokaler är fyllda med papper från organisationer som de har donerat till. Där ingår bland annat barncancerfonden och Barnens Rätt i Samhället samt det lokala initiativet Gränslösa läger i Suaningi. – I år har vi fått stöd av Sparbanken Nord i och med de minskade intäkterna under Cororna, det är vi jättetacksamma för, berättar Elisabeth.

Tack för ett superinspirerande besök och vi önskar er förening lycka till!

Läs hela reportaget på vår sida på Facebook.

På visitpajala.se hittar du info om hur du beställer bröd och under hela vecka 30 och helgen vecka 31 kommer de än en gång anordna våffelcafé på Tärendöholmens parkering. Det kommer finnas allt från våfflor och varmkorv till glass. Missa inte det!

Enheten för strategisk utveckling /Klara Pasma & Johanna Funck

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot pajalakommun

Källa: Pajala kommun