Idag firar vi alla deltidsbrandmän runt om i Sverige! Vi har träffat deltidsbra…

Idag firar vi alla deltidsbrandmän runt om i Sverige!

Vi har träffat deltidsbrandmannen Robert Wahlberg som berättar om sin tjänst där han kombinerar jobbet som brandman och arbetsledare inom Teknik & service.

I Pajala kommun finns 25 deltidsbrandmän fördelat på tre olika grupper och i Junosuando, Tärendö, Korpilombolo och Muodoslombolo finns brandvärn med frivillig bemanning.

– Det långa avstånden är en utmaning och våra värn är guld värda!

Det vanligaste utryckningarna rör sig om trafikolyckor men även fastighetsbränder, skogsbränder, sjöräddning och sanering hör till verksamheten.

-Djur och miljö ingår också i vårat område och det har hänt att vi fått rycka ut för att rädda en älg från en vak, berättar Robert.

För att bli deltidsbrandman krävs god hälsa och fysik för att klara starka påfrestningar och du går som ny brandman en 6 veckors grundutbildning hos MSB. Brandmännen gör sedan årlig läkarkontroll och fys- test samt regelbunden övning en gång per vecka.  
-Man har en viktig roll i samhället och det är ett spännande jobb med roligt lagarbete. I Pajala har också intresset för att jobba som deltidsbrandman ökat bland kvinnor, berättar Robert.

Av Pajalas deltidsbrandmän är ungefär hälften anställda i den kommunala organisationen inom olika områden. – Det är effektivt och samhällsekonomiskt positivt att ha deltidsbrandmän i organisationen då man kan kombinera tjänster och det bidrar med bred kompetens, säger Lisa Stridsman , sektorchef Teknik & Service.

Är du nyfiken och vill veta mer om hur det är att jobba inom Räddningstjänsten , välkommen att kontakta vår Räddningschef Bernt Holmström 🔥

#brandmanpåjobbet #pajalaräddningstjänst @pajalakommun @raddningstjansten_pajala #brandman #räddningstjänst

 Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot pajalakommun

Källa: Pajala kommun