Ruben Rosenfors får årets Charlotte Kalla Stipendium

Ruben Rosenfors in action på sin snowboard. Foto: Daniel Bernstål.

Efter en lång tid av pandemi har landsbygdens unga idrottsutövare varit tvungna att slita hårt. Både för att kunna delta i de få tävlingar och matcher som kunnat arrangeras men också för att hålla motivationen uppe. Vi på Pajala kommun är glada att vi fått mottaga 13 ansökningar till årets stipendium och den lokala juryn tillsammans med Charlotte Kalla har valt Ruben Rosenfors, snowboardåkare från Kiruna som årets stipendiat. Stort Grattis!

17-åriga Ruben Rosenfors går Riksidrottsgymnasium (RIG) Snowboard i Malung och kombinerar snowboardåkning med studier på Ekonomiprogrammet. Under säsongen 2020/2021 har han tävlat i seniorklass/elit i Swedish Snowboard Series, gått till final i samtliga deltävlingar i Swedish Snowboard Series i senior/elit, åkt sin första Europacup-tävling och under SM gått till final i Big Air med en femteplats och ett brons i Slopestyle.

– Säsongen 2021/2022 är jag uttagen till Team Snowboard Sweden som den yngste och ende nye åkaren. Målet är att åka Europacup-tävlingar med landslaget. Mitt långsiktiga mål är att nå världselitnivå och åka världscuptävlingar, X-games och OS, berättar Ruben

Charlotte är imponerad av att Ruben redan som 17-åring har fina meriter.

– Att nu få de förutsättningar som erbjuds i landslagsmiljö tillsammans med en bra, långsiktig karriärplan gör det extra spännande att följa honom i framtiden! För min utveckling betydde det massor att få träna med A-landslaget som junior, säger Charlotte Kalla

Ruben har åkt snowboard sen han var fem år och har haft mycket glädje av Luossabacken i Kiruna där han kunnat träna efter skoltid tack vare deras goda öppettider.  Trots Kirunas geografiska läge mitt i den svenska fjällvärlden har resorna till tävlingar varit långa för Ruben då dessa arrangeras främst söderut.

–  Det har också stundtals varit en utmaning att motivera mig då jag inte haft jämnåriga att träna med inför tävlingar vilket jag nu har på idrottsgymnasiet, berättar han.

Charlotte Kalla är glad över den starka motivationen till att utvecklas som finns bland idrottande ungdomar i Norrland trots pandemin.

– Ruben hade hård konkurrens i år, ansökningarna vittnar om hur många som är beredd att satsa hårt för att nå sina drömmar.

Pajala kommun och Charlotte Kalla tackar alla som skickat in ansökan och önskar er stort lycka till i era satsningar!

Källa: Pajala kommun