Camilla tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris

Camilla Edvardsson Lundmark, svensklärare på Hortlax skola, är en av fem lärare som får ta emot Svenska Akademiens svensklärarpris 2019 för att hon i sin yrkesroll stimulerat intresset för läsning hos unga killar genom att de läser tillsammans med sina pappor.

Priset är på 50 000 kronor och och hon kommer få den officiella utmärkelsen under bokmässan i Göteborg i höst. Dessutom tilldelas Hortlax skola 30 000 kronor för att stärka undervisningen i svenska.

Camilla Edvardsson Lundmark började arbeta med manliga läsarförebilder för pojkar i årskurs sju för fem år sedan. Pappor och barn läser samma bok; Stå ut av Mattias Edvardsson, och följer ett schema med diskussionsfrågor efter varje kapitel. Idag arbetar alla svensklärare på skolan efter samma modell och projektet har utökats till att även omfatta årskurs åtta och nio.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det känns otroligt fint att bli uppmärksammad på det här sättet. Det är en bekräftelse på att vi arbetar rätt, säger Camilla som fortfarande inte riktigt landat i det som hänt. 

Under dagen har hon blivit firad av rektor och kollegor med kaffe och tårta.

– Jag var säker på att hon skulle ha goda förutsättningar att få priset utifrån att alla som arbetat utifrån den här modellen är nöjda, både elever, lärare och föräldrar, säger Anders Sandlund, stolt rektor på Hortlax skola.

Det är han, som tillsammans med Erica Lövgren, språk- läs- och skrivutvecklare, Piteå kommun, har nominerat Camilla till priset.

Ur nomineringen: 
För det fina arbetet med att skapa läsengagemang hos eleverna, genom att bland annat aktivera föräldrarna som läsande förebilder, nominerar vi härmed Camilla Edvardsson Lundmark, svensklärare på Hortlax Högstadieskola i Piteå, till Svenska akademiens svensklärarpris 2019. … Gemensam läsning är hennes vinnande koncept. … Vi är övertygade om att Camilla har rätt i att känslan av gemenskap i den gemensamma läsningen väcker slumrande läslust.

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå kommun (Pressmeddelanden) hemsida https://pitea.mynewsdesk.com/rss/current_news/1046