Attackteater, utställningar och galakväll får stöd av Jubileumspotten Piteå 400 år

Nu börjar jubileumsåret fyllas på med evenemang och aktiviteter som får stöd av jubileumspotten Piteå 400 år. Hittills har nio ansökningar beviljats bidrag med totalt 175 000 kronor av den miljon som kommunen har avsatt för potten. Störst bidrag har hittills gått till Piteå museum för en utställning om Gråträskfyndet, som berättar om den viktiga handelsleden mellan Europa och främre Asien redan för 700 år sedan.

Det är drygt ett år innan vi tar klivet in i jubileumsåret 2021 – det år när Piteå fyller 400 år. Som ett sätt att uppmuntra fler att fylla året med evenemang och aktiviteter har kommunen avsatt en miljon till en jubileumpott. Från den kan föreningar, arrangörer och byaföreningar ansöka om pengar för olika evenemang som förgyller jubileumsåret.

– Vi har redan tagit beslut på tio ansökningar och lika många som ligger och väntar på beslut. Det är ju ett år kvar till jubileumsåret börjar så det är ett större söktryck än förväntat. Det är ett stort intresse både bland företag och föreningar att vara med och skapa ett händelserikt år, säger Per Lenndin, projektledare för Piteå 400 år.

Gråträskfyndet – huvudutställning under jubileumsåret

Den första ansökningen kom in första september och hittills har nio projekt beviljats medel. Totalt har 175 000 kronor fördelats.

Piteå museum har fem projekt på gång – stadsvandringar, föreläsningsserie, berättarcaféer och en utställning om kvinnor i Piteå under 400 år. Det mest spektakulära är dock utställningen om Gråträskfyndet – ett 70 år gammalt fynd med samisk koppling.

Fyndet består av mer än 1 000 föremål och har en totalvikt om närapå 3 kilo, innehållande mestadels smycken och mynt. Dessa kommer från hela den kända gamla världen: Europa, Asien och Afrika. Där finns pärlor, ben, guld, silver, brons, porslin med mera. Det ger därför en bild av att den handelsväg som förband Europa och främre Asien även genomkorsade vår landsände redan för 700 år sedan.

Andra beviljade ansökningar är:

  • Teaterföreställning på stan (attackteater) med tema från historiska lokala händelser. Arrangör: Regnbågsteatern
  • Galakväll med Pitemusiker. Arrangör: ABF Norrbotten
  • Profilering av internationell hundutställning. Arrangör: Södra Norrbottens Kennelklubb
  • Bildspel som beskriver Piteå stad från 1621 till mitten av 1800-talet, för användning i skolan och av andra aktörer. Arrangör: Pitebygdens Forskarförening

– Det känns som vi börjar fylla på året. Det finns mycket pengar kvar så vi hoppas på fler ansökningar från byarna och gärna något eller några spektakulära idrottsevenemang – det vore också spännande, avslutar Per Lenndin.

Kontakt
Om projektet: Per Lenndin, kontaktuppgifter se nedan
Om Gråträskfyndet – Morgan Stenberg, Piteå museum, 0911-126 15, morgan.stenberg@piteamuseum.nu

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå kommun (Pressmeddelanden) hemsida https://pitea.mynewsdesk.com/rss/current_news/1046