Anna-Stina tar emot årets Pitemedalj

Idag delade Kommunfullmäktige ut Pitemedaljen till Anna-Stina Eriksson, diakon vid Piteå församling, Svenska kyrkan. Hon får ta emot medaljen för sitt osjälviska arbete med integration i Piteå. Under samma möte delades Solanderstipendiet ut till studenterna Linnea Ökvist och Casper Vikström.

Pitemedaljen delas ut till en person som utfört en betydelsefull samhällsgärning inom kommunen eller utfört en betydelsefull insats för kommunen. Den första delades ut 1991 och dagens medalj var den 21:a i ordningen.

Stefan Askenryd, Kommunfullmäktiges ordförande, läste upp motiveringen till årets medaljör Anna-Stina Eriksson:

– Hon har i sitt arbete, på ett osjälviskt och entusiasmerande sätt arbetat med volontärarbete i Svenska Kyrkans regi. Hennes arbete utgår från grundläggande humanistiska värderingar och har skapat trygga och välbesökta mötesplatser för alla åldrar och nationaliteter. Hon har bidragit till varma mellanmänskliga möten och visat hur praktisk integration går till. I praktisk handling har hon visat vad det betyder att höra hemma någonstans – att det är hit man kommer när man kommer hem.

Anna-Stina har arbetat i tolv år med flyktingar och asylsökande och brinner för integration som gör det möjligt för människor att mötas och lära av varandra.

– Tillsammans är ett viktigt ord för mig, sa hon under sitt tacktal.

– Om vi ska lyckas med integrationen måste vi arbeta tillsammans. Det är så vi bygger ett hållbart samhälle.

Två studenter tilldelades Solanderstipendiet
Under dagens fullmäktige delades även Solanderstipendiet ut. Det instiftades av Kommunfullmäktige i juni 1996 för att stimulera ungdomar från Piteå till högskolestudier. Stipendiaterna utses av Strömbackaskolans stipendiekommitté under ledning av Barn- och Utbildningsnämndens ordförande och delas ut av Kommunfullmäktige efter en termins studier på den utbildning ansökan gällde. Stefan Askenryd delade ut stipendierna med följande motivering:

– Linnea Ökvist och Casper Vikström tilldelades Solanderstipendiet 2019 för att de båda är ambitiösa och drivna elever med tydlig målbilder för framtida studier i branscher där efterfrågan är stor. Därför vill vi med detta stipendium uppmuntra deras framtida yrkesval.

Linnea Ökvist, som studerar till grundskollärare, närvarande personligen för att ta emot stipendiet.

– Det känns jättebra att bli uppmärksammad på det här sättet, sa Linnea efter utdelningen.

Vid dagens Kommunfullmäktige avtackades också avgående ledamöter och en jubileumsgåva överlämnas till förtroendevalda som innehaft kommunala uppdrag i 25 år.

Detta inlägg finns i sin helhet på Piteå kommun (Pressmeddelanden) hemsida https://pitea.mynewsdesk.com/rss/current_news/1046