Piteå-Tidningen fälls för artikel om företagsledare och katt

Piteå-Tidningen med de nuvarande ägarna Norrköpings Tidningar klandras för artikel. Fotomontage – katten på bilden har inget med nyheten att göra.

Piteå-Tidningen (PT) fälls i Pressens Opinionsnämnd för en artikel om en företagsledare i Piteå och en katt. Artikeln var kränkande för den namngivna företagaren, skriver nämnden i sitt klander av tidningen.

PT skrev i januari om att en namngiven företagsledare i Piteå åtalades för djurplågeri efter att länsstyrelsen gjort en åtalsanmälan efter att en veterinär slagit larm. PT hade försökt nå företagaren för en kommentar men inte lyckats.

Allmänhetens pressombudsman konstaterade i sitt utlåtande att en framträdande företagsledare är en offentlig person. Men frågan om hur en företagsledare tar hand om sin katt, har ingen betydelse för ställningen som företagsledare, även om saken ledde till åtal, skriver PO.

Enligt PO innehöll publiceringen många känsliga detaljer, samtidigt som den gav en ensidig bild av händelsen, till nackdel för företagaren.

PO kom fram till att tidningen skulle klandras då presentationen var “oproportionerlig i förhållande till allmänintresset för fallet, som sammanfattningsvis gällde att anmälaren tagit sin tretton år gamla katt till veterinären lite för sent” skrevs i ett uttalande från PO.

Källa: Pressombudsmannen, PO