Piteå-Tidningen skär ned drastiskt: “Det här är jättetråkigt”

Piteå-Tidningen som numer ägs av Norrköpings Tidningar står inför drastiska nedskärningar.

Piteå-Tidningen drabbas hårt efter Norrköpings Tidningar förvärv. 8,5 av 22,5 tjänster försvinner efter årsskiftet och det motsvarar nästan 40 procent av de anställda.

Strax innan jul kom beskedet att Norrköpings Tidningar köper via Norrbottens Media upp Piteå-Tidningen och Norra Västerbotten. Och på grund av att Norran finns i ett annat län så fick koncernen det nya namnet Norr Media.

Piteå-Tidningen inte längre lokal

Norrköpings Tidningar har köpt upp ett flertal tidningar och är numer Sveriges största lokaltidningskoncern. Köpet av Piteå-Tidningen och Norran följer samma mönster med en samordning av tidningsresurser till deras nav i Norrköping och nedskärningar på de uppköpta tidningarna.

– Vi ska banta med 8,5 tjänster och det är väldigt hårt. Det blev större besparingar än vad vi hade förväntat oss. Det är jättetråkigt, Det är människor som jobbat här länge som kommer att få sluta, så är det ju,  säger Gunnel Ekman, ordförande för journalistförbundets lokala fackklubb i ett uttalande till SVT Norrbotten.

Nästan halva personalstyrkan drabbas

Alla redaktörer, utom ledarredaktören, försvinner, och tidningen kommer att styras hårdare från Norr Medias centralort Luleå.

– Det är tänkt att vi ska göra en så kallad verksamhetsövergång den 1 mars, men Norr media äger oss redan som ett dotterbolag, säger Gunnel Ekman till SVT Norrbotten.

Och totalt försvinner alltså 8,5 av 22,5 tjänster och nästan 40 procent av de anställda drabbas av nedskärningarna. Kvar blir nio reportrar vid centralredaktionen i Piteå, två tjänster på sporten och tre tjänster på lokalredaktionerna.

Källa: SVT Norrbotten