Strömbackaelever bygger hus på St. Barthélemy

Den 12 februari åker sex elever från Strömbackaskolan med sina lärare till St. Barthélemy i Västindien. Under två veckor ska de uppföra ett “svenskhus” som ska påminna om det sekel som ön var en svensk koloni samt det vänortssamarbetet som finns mellan Piteå och St Barth.

Planeringen för husbygget på Piteås vänort St Barthélemy har pågått under lång tid. Det är ledningen och vänortsföreningen på St. Barth som framfört önskemål om att uppföra ett svenskhus. Ön var en svensk koloni mellan 1784-1878 och det svenska arvet är fortfarande högst levande på ön.

Piteå kommuns ledning gav Strömbackaskolans bygg- och anläggningsprogram uppdraget att bygga detta hus i samverkan med St Barthélemy. Kyrkstugor i Öjebyn blev en inspiration för husets utformning och utseende.

– Vi har haft en otroligt duktig grupp på fem elever från bygg och en från el som jobbat med projektet. Nu känns det jättekul att få åka tillsammans med dem och färdigställa bygget, det är en unik möjlighet även för oss lärare, berättar Lars Eriksson, bygglärare.

Under våren 2018 planerades projektet och i november samma år startade arbetet med att bygga huset. Många frågor fanns att lösa då huset skulle sättas upp i ett tropiskt klimat. Några frågor var: Hur bygger man ett trähus som motstår termitangrepp? Hur konstruerar man ett hus som kan motstå orkaner? I samverkan mellan de ansvariga lärarna och arkitekten Henrik Eriksson, Norconsult fick de byggnadstekniska frågorna efterhand sina lösningar.

Fornfynd försenade resan

Huset är byggt i moduler. I slutet av december 2018 lastades det i container på ett fraktfartyg och seglade iväg till Västindien där det förvarats fram till nu. Arbetet med att bygga upp huset det dock har blivit ett år försenat, eftersom de fann fornfynd på platsen där huset skulle resas.

Eleverna som jobbat med bygget har därför hunnit ta studenten och är idag ute i arbetslivet. Men det hindrar dem inte från att ta ledigt och följa med på resan för att färdigställa projektet. De kommer dock att få lön från St Brth för sitt arbete.

– Det känns jätteroligt att få göra det här tillsammans. Vi vet att vi jobbar bra ihop, så det kommer att gå bra, säger Andrée Persson.

– Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få resa dit och samtidigt göra ett jobb. Det är ett roligt gäng som åker, fyller Isak Myrestam i.

Den 12:e februari bär det av för gruppen som har bara två veckor på sig att färdigställa huset.

– Det är mycket som ska göras och vi har bara 13 dagar på oss. Vi får räkna med långa dagar, men det känns kul att få uppföra det traditionella trähuset på plats, säger Andreas Markstedt, bygglärare.

Huset ska byggas upp på en plats som bär namn efter den svenske kungen Gustav III. Platsen är en av öns vackraste, med utsikt över huvudstaden Gustavia och dess inlopp.

Möjligheter till internationella kontakter

Kommunens syfte med vänortsförbindelserna är främst att vidga horisonten genom att dela erfarenheter, besöka varandra och genomföra gemensamma projekt. Genom vänortsarbetet vill kommunen också ge unga möjligheter till internationella kontakter samt stimulera till utbyte och utveckling av samarbetet inom kommunens olika verksamhetsområden.

– Det här är ett bra exempel på hur vi kan ge unga pitebor en möjligheten att vidga sina perspektiv med hjälp av våra vänorter. Nu hoppas vi att uppförandet flyter på bra och att såväl de som reser dit och gör jobbet likväl som våra partners på St. Barth bli nöjda med resultatet, säger Helena Stenberg, kommunalråd.

Nils Dufau, vicepresident på ön och årets mentale pitebo 2016, har tillsammans med en svensk arkitekt på ön, Malin Kirscher, varit samarbetspartners under projektets gång. Det är St. Barth som har stått för kostnaderna både för bygget och transporten.